• Početna>
  • Vesti>

Advokatica Filipović: Svedoci potvrdili navode odbrane D.Arsića

Foto: Kim, arhiva

U postupku koji se vodi za ratni zločin protiv Dušana Arsića pred Specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini saslušani su svedoci odbrane: dve Srpkinje i jedan Albanac, njegove nekadašnje kolege u Opštini Priština.

Advokatica Jovana Filipović je kazala da su svedoci odbrane potvrdili da se Duško Arsić u periodu od januara do juna meseca 1999. godine nalazio na svom radnom mestu i obavljao poslove geometra u Opštini Priština.

“U tom periodu bio je sa svojim kolegama. Svo troje svedoka je izjavilo da Arsić nikada nije nosio uniformu, niti da je imao oružje. Takođe, rekli su da to nisu nikada čuli od bilo koga drugog, čak ni u periodu posle sukoba 1999. godine. Ovim izjavama svedoka, potvrđeni su navodi odbrane da Duško Arsić nikada nije počinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret, niti da je učestvovao u bilo kojim drugim ratnim dešavanjima”, navela je ona.

Duško Arsić se tereti da je od januara do juna meseca 1999. godine u selu Butovac učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je, navodno, zaustavio jedno maloletno lice, te ga je zajedno sa drugim pripadnicima paravojne jedinice maltretirao.

U postupku koji se vodi protiv Duška Arsića do sada je saslušano deset svedoka.

„Niko od svedoka optužbe nije potvrdio navode iz optužnice, da je lično ili neposredno video Duška Arsića da je izvršio dela koja mu se stavljalju na teret. Svedoci optužbe su govorili da su čuli i da imaju neka druga posredna saznanja, naravno osim oštećenog. Međutim, niko drugi nije potvrdio da ga je neposredno video u izvršenju konkretnog krivičnog dela. Iz tog razloga smatram da optužnica ne može da opstane i da se po istoj ne može doneti osuđujuća presuda”, kazala je Filipović i dodala kako se nada da će sud doneti zakonitu i pravičnu odluku, u skladu sa dokazima.

Na današnjem ročistu trebalo je da bude saslušan i svedok optužbe A.K, ali je neposredno pre početka suđenja obavestio sud da nece moći da prisustvuje ročištu iz zdravstvenih razloga.

Naredno ročiste je zakazano za 13. septembar i tada će biti nastavljeno saslušanje svedoka optužbe.

Inače, Duško Arsić je uhapšen 8. decembra 2021. godine na prelazu Jarinje. Pred Osnovnim sudom u Prištini uporedo se vodi i parnični postupak za uzurpaciju njegove imovine u selu Matičane. Krivični postupak koji se vodio zbog legalizacije lažnog sadržaja je završen prvostepenom osuđujućom predsudom protiv I.M. kojom je počinilac osuđen na tri godine zatvora. Time je, ujedno, potvrđeno da je Arsićima nezakonito oduzeta imovina.

Comments

Pročitaj još