• Početna>
  • Vesti>

SL: Odbacujemo ultimatum režima u Prištini da napustimo svoja prostorije, zahtevamo da se ovo pitanje rešava u Briselu

Foto Radio Mitrovica sever

Rok za iseljenje srpskih institucija iz zgrade u Bošnjačkoj mahali, ističe u petak 8. septembra, a tim povodom iz Srpske liste je danas saopšteno da srpske institucije ne prihvataju nikakve ultimatume koji dolaze iz Prištine, te da očekuju da se o ovom kao i o ostalim spornim pitanjima, raspravlja na visokom nivou u Briselu i to u kontekstu uspostavljanja Zajednice srpskih opština.

“Imajući u vidu nameru Prištine da po svaku cenu nastavi sa eskalacijom situacije na terenu i okupira zgradu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj su smešteni Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, Kosovsko-mitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad Vučitrn, želimo da javno poručimo da odbacujemo ultimatum režima u Prištini da napustimo svoja prostorije te zahtevamo da se ovo pitanje rešava u dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije a u kontekstu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kako je to predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine” navodi se u saopštenju Srpske liste.

Podsečaju na važnost usluga koje ove institucije pružaju građanima bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

“Podsećamo da pomenute institucije Republike Srbije godinama unazad pružaju usluge svim građanima bez razlike, kako Srbima tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima, Turcima i ostalima, a da 40 porodica živi zahvaljujući radu ljudi koji su zaposleni u ovim institucijama. Progon i nasilna okupacija ove zgrade bi ugrozila ostvarivanje ljudskih i građanskih prava za desetine hiljada ljudi, kako iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, tako i iz oblasti socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva” dodaje se u tekstu.

Iz Srpske liste pozivaju međunarodnu zajednicu da u trenucima krhkog mira uloži maksimalne napore i kako stoji u saopštenju “spreči režim iz Prištine da eskalira situaciju i izazove dodatne tenzije koje mogu imati nesagledive posledice na terenu”.

Podsetimo, po nalogu gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica Erdena Atića, opštinska inspekcija došla je 22. avgusta, u pratnji policije, u prostorije zgrade u Bošnjačkoj mahali u kojoj posluju ove četiri srpske institucije, sa nalogom da u roku od tri dana, iste napuste objekat. Nakon tri dana, 25. avgusta, doneta je odluka da se rok za iseljenje produži za dve nedelje.

U međuvremenu, međunarodni predstavnici su na ovakvu Atićevu odlukju, koju su prištinske vlasti podržale, reagovali sa neodobravanjem. Ispred EU to je učinio portparol Piter Stano.

“Zabrinuti smo zbog uticaja koji bi nedavne odluke uprave opštine Severna Mitrovica o iseljenju srpskih institucija, mogla da ima na bezbednosnu situaciju Ova odluka je u suprotnosti s tekućim naporima da se deeskaliraju tenzije između Kosova i Srbije”, rekao je Stano.

Slična reakcija stigla je i iz Ambasade SAD u Prištini odakle su napomenuli da su lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici odluku o iseljavanju srpskih službenika iz opštinske zgrade, donele bez koordinacije sa međunarodnom zajednicom.

Comments

Pročitaj još