• Početna>
  • Vesti>

Nemačka traži dodatne akcije kako bi se obezbedila deeskalacija na severu Kosova

Foto: Nacionale

Nemačka traži dodatne akcije kako bi se obezbedio napredak u deeskalaciji situacije na severu Kosova, saopšila je ambasada te zemlje u Prištini.

”Nemačka ambasada pozdravlja prve mere koje je pokrenula vlada Kosova kao deo procesa deeskalacije i traži od vlasti da održe ovaj pozitivan momentum. Međutim, potrebne su dodatne akcije koje su opisane u saopštenju od 3. juna, da bi se obezbedio nesmetan napredak procesa”, poručeno je iz nemačke ambasade, a prenosi Koha.

U saopštenju na koje se poziva ambasada, navodi se da Kosovo mora da odmah prestane sve policijske akcije u blizini opštinskih zgrada na severu.

“Načelnici opština moraju privremeno da obavljaju svoje dužnosti u objektima koji nisu u opštinskim zgradama. Trebalo bi što pre raspisati vanredne izbore u četiri opštine i organizovati ih na potpuno sveobuhvatan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima”, navodi se u tom saopštenju.

Ambasada Nemačke nije navela koji projekti su obustavljeni u okviru mera uvedenih protiv Prištine.

”Što se tiče neophodnih koraka za smanjenje tenzija na severu Kosova, ostaje na snazi izjava od 3. juna 27 zemalja EU. S tim u vezi, Nemačka podržava privremene mere koje je EU objavila 14. juna. Nemačka savezna vlada je više puta tražila od Kosova i Srbije da preduzmu neophodne korake za deeskalaciju situacije i da se brzo ponovo posvete radu na sprovođenju Sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine”, poručeno je iz ambasade.

Comments

Pročitaj još