• Početna>
  • Vesti>

Kongresmenka Teni pozvala Kurtija da što pre primeni Briselski sporazum

Foto: Printscreen

Predsedica srpskog kokusa u američkom Kongresu Klaudija Teni objavila je otvoreno pismo Aljbinu Kurtiju u kojem je navela da je zabrinuta zbog eskalacije tenzija na severu KiM i izostanka napretka u primeni Briselskog sporazuma.

Klaudija Teni je, u otvorenom pismu Aljbinu Kurtiju, izrazila zabrinutost zbog eskalacije tenzija i kršenja prava Srba sa severa KiM, ističući da to dodatno destabilizuje bezbednost u regionu.

“Zabrinuta sam zbog kršenja prava kosovskim Srbima što vodi daljoj destabilizaciji bezbednosti u regionu. Ohrabrujem vas i vašu administraciju da održite nove izbore za gradonačelnike u opštinama gde većinski žive Srbi, da odatle u potpunosti povučete specijalne policijske snage, i najzad oformite Zajednicu srpskih opština, kako je i predviđeno Briselskim sporazumom”, ističe predsednica srpskog kokusa u Kongresu SAD.

Podsetila je na to da su kosovski Srbi bojkotovali izbore održane 23. aprila na severu KiM, zbog diskriminatorske politike i zastoja u implementaciji Briselskog sporazuma.

“To je dovelo do toga da je na izbore izašlo svega 1.567 brirača od oko 45.000 hiljada upisanih u biračke spiskove, što je izlaznost od 3,5 odsto. Uprkos očiglednom nedostatku mandata, gradonačelnici su na silu postavljeni u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok koje su sa većinskim srpskim stanovništvom”, navela je kongresmenka Teni.

Podsetila je i da su specijalne snage kosovske policije poslate da suzbiju demokratske proteste Srba.

“Kako su u zajedničkoj izjavi naglasile SAD, Francuska, Italija, Nemačka – ‘nije bilo potrebe da gradonačelnici polože zakletve u tim opštinama’. Dolazak specijalnih policijskih snaga samo je podigao tenzije i pospešio sukobe, umesto da se pronađe dugotrajno političko rešenje za ove zajednice”, poručila je Teni.

Navodi da će novi izbori i povlačenje specijalnih policijskih snaga pomoći u stišavanju tenzija, ali da to nije dovoljno rešenje za postojeću krizu.

Naglašava da se Priština pre 10 godina obavezala da će formirati ZSO, kako bi se obezbedilo da Srbi budu adekvatno zastupljeni i da se njihova prava poštuju.

“Posle više od decenije, kosovski Srbi su se umorili od čekanja na punu implementaciju Briselskog sporazuma”, napisala je Teni i pozvala Kurtija da ispuni davno preuzete obaveze.

Comments

Pročitaj još