Hil: SAD podržavaju ZSO

Foto: Tanjug

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da srpska zajednica na Kosovu treba da zna kako će im životi izgledati. “Oni treba da vide kako će im budućnost izgledati. Zato SAD veoma podržavaju ZSO”, kaže Hil.

Hil je istakao da kada je u pitanju situacija na KiM da se radi o stalnom naporu i dodao da postoje elementi koji se nalaze na stolu i koji i treba da budu na njemu.

“Srpska zajednica na Kosovu treba da zna kako će im životi izgledati. Oni treba da vide kako će im budućnost izgledati. Zato SAD veoma podržavaju ZSO. Sa stanovišta Kosova, kada oni pogledaju proteklih nekoliko decenija vide da im treba veće međunarodno uporište i traže da se pregovori završe u situaciji gde oni mogu da se učlane u evropske strukture. Obe strane žele nešto što može da se uradi. Obe strane mogu da izvuku dosta iz Lajčakovog i Eskobarovog iskustva. Mi smo veoma ponosni što im u tome pomažemo. Nismo na kraju procesa, negde smo u sredini. Možda smo malo zapali u blato, ali krećemo se napred. Ne bih odbacio optimizam kao pogled na stvari. Ne vidim razlog za pesimizam”, rekao je Hil za Nova S, prenosi Blic.

Hil istakao i da je “krajnje vreme da Srbija napravi zaokret ka Zapadu, jer su njena budućnost, ali i prošlost uz Zapad”.

“Ovo je veoma traumatična godina za Srbiju sa onim groznim ubistvima i pucnjavama početkom maja. Mi nažalost, imamo dosta toga u SAD. Rayumem da je ovo naporan period, ali takođe i odlučujući za Srbiju koja ima mogućnost da donese fundamentalne promene, a jedna od njih je jasno prikazan zaokret ka Zapadu. Svako ko podržava taj zaokret je neko ko dobija našu podršku, podršku za ideju okretanja ka Zapadu. Ne kažem da ne postoje pitanja da li je ta podrška iskrena i može li da se povuče, ali mi komentarišemo šta ljudi kažu”, rekao je Hil i dodao da misli da je krajnje vreme da Srbija to uradi.

On je kazao da poštuje sva gledišta i dodao da u Srbiji ima dovoljno želje da se zemlja okrene ka Zapadu, da se razumeju problemi savremene Rusije, “nešto sa čim Srbija ne želi da se nađe u istom košu”.

“Mislim da se menjaju neke okolnosti i to treba istraživati. Onda na kraju ako Srbija ne želi da se okrene Zapadu to je evaluacija koja će se morati doneti. Za ovih godinu dana vidim koji su problemi i frustracije. Možda u nekom trenutku moram da stavim tačku i da kažem: ‘Dobro, Srbija nije zainteresovana za Zapad’, ali ja ne nailazim na takav zaključak, već vidim neke mogućnosti da će se ova zemlja kretati u tom smeru. Nastaviću da radim na tome dok ne dokažem sebi da sam pogrešio”, rekao je Hil.

Ističe da Srbija i SAD imaju zajedničku istoriju.

“Mnogo toga smo zajednički uradili decenijama unazad i voleo bih da još mnogo toga uradimo zajedno. Ako vi meni kažete da se to neće desiti, da će Srbija biti ravnodušna prema SAD, ja nisam došao do tog zaključka. Pokušavam da unesem optimizam u svako pitanje. Mislim da možemo da uradimo više nego što je urađeno. U nekim pogledima moramo da malo nadoknadimo neke stvari. Volim da koristim analogiju dva prijatelja koji se nekako malo udalje. Onda jedan prijatelj hoće da priča kako su se udaljili, a drugi bi da priča o budućnosti. Otvoreni smo za diskusiju. Uz uzajamno poštovanje ovaj odnos možemo povesti na bolje staze”, ocenio je Hil.

Comments

Pročitaj još