• Početna>
  • Vesti>

Jovan Zafirović dobitnik nagrade „Poenta“ u okviru NOFEK-a: Dešava se svašta, a ne dešava ništa, to je tragikomedija

Foto: Radio Mitrovica sever

Aforističar Jovan Zafirović iz Donjeg Korminjana, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladim autorima u okviru Novosadskog festivala knjige.

Zafirović je ovu nagradu dobio za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar „Akvarijus“ i Društvo književnika KiM. Nagrada će ovom piscu biti uručena u Novom Sadu 8. septembra 2023. godine u 17.30, a tim povodom biće upriličena i promocija knjige u dvorištu hotela „Vojvodine“.

Ovo je treća nagrada dodeljena mladom piscu. Prva je Politikina Vibova nagrada za najboljeg mladog satiričara, a druga Mladi tipar koja se dodeljuje u okviru Dana humora i satire „Vuko Bezarević“.

Zafirović objašnjava u izjavi za Radio Kosovska Mitrovica da je satira smešna i tužna istovremeno, da joj je cilj da gorčinu ublaži osmehom i tu pronalazi analogiju između aforizma i dešavanja na Kosovu i Metohiji.

“Na Kosovu se dešava svašta, a ne dešava se ništa. U stvari, taj osećaj da se ne dešava ništa, a dešava se svašta, zapravo je tragikomedija” kaže Jovan.

Jovan Zafirović, rođen 5. juna 1997. godine u Gnjilanu, student je sociologije na mitrovačkom Filozofskom fakultetu. Dobitnik je Vibove nagrade i nagrade Mladi tipar. Piše kratke satirične priče i aforizme koje objavljuje u „Politici“, „Večernjim novostima“, „Enigmatici“, „Ježu“, „Šipku“, „Etni“, „Satirgori“, i na različitim internet portalima u zemlji i regionu, u studentskim časopisima kao i na Radio Beogradu. „Glavom kroz stid“ njegova je prva knjiga aforizama.

Jovan napominje da materijala za novu knjigu ima, ali kako kaže “prvoj je lepo krenulo, pa joj ne treba možda sada prekidati put”.

Comments

Pročitaj još