• Početna>
  • Vesti>

Stano: Beograd i Priština da stvore uslove za nastavak dijaloga

Foto: Tanjug

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio je poziv Beogradu i Prištini da stvore uslove za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

Stano je u izjavi za Tanjug, komentarišući najavu specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka da će dijalog biti nastavljen u septembru, rekao da je rad na dijalogu u toku, a da će o bilo kom susretu čiji će domaćin biti Lajčak javnost biti blagovremeno obaveštena.

“Poslednjih nedelja smo više puta izjavljivali da na strani EU postoji jasno očekivanje od strana da preduzmu dobro definisane korake za deeskalaciju i stvore uslove za nastavak dijaloga”, naglasio je on. Naveo je i da EU smatra da je od “suštinskog značaja” da se dijalog nastavi bez ikakvih daljih odlaganja i da se nastavi primena Sporazuma o putu normalizacije odnosa i Aneksa njegove implementacije.

Lajčak je u ponedeljak, nakon razgovora sa Aljbinom Kurtijem u okviru Bledskog strateškog foruma najavio nastavak dijaloga u septembru.

Specijalni izaslanik Miroslav Lajčak je danas u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je preneo zabrinutost zbog situacije na severu KiM. Prethodno je Lajčak početkom sedmice, nakon sastanka sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom u Briselu istakao da izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali, kao i da je u vrhu njegove agende situacija na severu Kosova i Metohije.

Dodao je da je pozvao Eskobara u Brisel na detaljne diskusije i sastanke kako bi se pripremili za naredne mesece i dodatno ojačali zajedničke napore.

Comments

Pročitaj još