• Početna>
  • Vesti>

Velikogospojinski sabor uz učešće KUD-ova sa Kosova i Metohije, sutra u Leposaviću

Foto KUD Kopaonik

Velikogospojinsko saborovanje Kosova i Metohije traje 28 godina, na najbolji način na saboru se manifestuje tradicionalna kultura i običaj srpskoga naroda sa svih prostora gde žive Srbi. Kroz izvornost u koreografijama, narodnim nošnjama, odabiru repertoara, ova manifestacija će pokazati kao se čuvaju istinskie izvorne vrednosti…

Festival folklornih ansambala Kosova i Metohije prvi put je održan 1996-e godine u Obiliću. Od 1998 godine po osnivanju KUD-a Kopaonik organizaciju festivala preuzima KUD Kopaonik zajedno sa Centrom za kulturu Sava Dečanac Leposavić.

“Na Velikogospojinskom saborovanju prođe od 800 – 1000 učesnika a sabor tradicionalno prati preko 3000 ljudi. Velikogospojinsko saborovanje je ušlo u kalendar kulturnih dešavanja Srbije i jedno je od najznačajnijih kulturnih događaja u ovom delu Srbije.

Ove godine usled aktuelne političko-bezbednosne situacije organizacioni odbor sabora je odlučio da se festival održi u jednom danu o Velikoj Gospojini, na platou ispred Hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Kancelarija za KiM i opština Leposavić, a organizatori Centar za kulturu “Sava Dečanac” Leposavić i KUD ”Kopaonik”. Medijski pokrovitelj je Televizija Most.

U sutrašnjem programu učestvuju Kulturno umetnička društava sa prostora Kosova i Metohije, KUD ,,Kopaonik”- mlađa grupa i prvi ansambl, Pevačka grupa,,Kos” Šilovo, KUD ,,Cvetko Grbić”- Štrpce, KUD ,,Metohija”- Goraždevac, Kud ,,Kosovka Devojka”- Parteš, i KUD ,,Kosovka Devojka”- Babin Most”, rekao nam je Đorđe Lakušić umetnički direktor KUD-a “Kopaonik”.

Organizacioni odbor Sabora na čelu sa organizatorima i domaćinima na kraju će dodeliti plakete zaslužnim institucijama i pojedincima.

Comments

Pročitaj još