• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Politika stvaranja “Velike Albanije” je proces koji će se nastaviti, Kurti neće da stane

Foto: Printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući u Jutarnjem Dnevniku RTS-a rekao RTS da je politika stvaranja „Velike Albanije” proces koji će se nastaviti, i da premijer Kosova Aljbin Kurti neće da stane.

Uoči posete glavnom gradu Mađarske, gde ga očekuje i sastanak sa turskim kolegom Erdoganom, Vučić je rekao da je Srbiji važno da održava kontakt i da pokušava da ima najbolje moguće odnose sa Turskom.

Vučić je najavio da pravo iz Budimpešte leti na drugo mesto, gde će biti predstavnici Zapadnog Balkana, navodeći da ga očekuju teški i važni sastanci.

Vučić je govoreći o situaciji u Ukrajini i neuvođenja sankcija Rusiji rekao da očekuje da će se Srbija suočiti sa brojnim problemima, te da će zato pritisci na Srbiju biti još jači.

Građanima je poručio da je Srbija spremna za predstojeću zimu, da su rezerve energenata i hrane na dobrom nivou i da zbog toga ne treba da brinu.

Vučić : Kurti neće stati, proces stvaranja “Velike albanije ” će se nastaviti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da je politika stvaranja “Velike Albanije” proces koji će se nastaviti i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti neće da stane. 

“Nisu Srbi napustili KiM samo zbog tablica, to nije bio njihov kapric. Setimo se da je bilo mnogo nasilja, koje nije bilo procesuirano i niko nije hteo da rešava te probleme. Hoću samo da kažem da to nije pitanje hoćemo li mi nešto da osudimo. Politika stvaranja ‘Velike Albanije’ je proces koji će da se nastavi, i Aljbin Kurti neće da stane. Način da zaustavite gospodina Kurti po tom pitanju ne postoji. Postoji mogućnost da on ne uspe da ostvari to zato što ćete da mu se suprotstavite u nekom trenutku – političkom argumentacijom, ozbiljnošću ali i svojom čvrstinom. On neće stati”. ocenjuje Vučić. 

Ukazuje da greše svi oni koji misle da će Kurtija neko u Biselu da ubedi da ne bude sledbenik Envera Hodže i Adema Demaćija.

“Onaj ko misli da će Kurtija da ubedi neko u Briselu da ne bude sledbenik Envera Hodže i Adema Demaćija se vara. Za ljude u Srbiji koji ne znaju, Adem Demaći je 28 godina proveo na robiji u jednom relativnom liberalnom sistemu u kome i kada odete na robiju uvek se tražio način da vas puste kao političkog zatvorenika njega nisu mogli da puste. Bio je toliko ekstreman. Bila je reč o takvom srbomrscu i albanslom nacionalisti da je bilo to nemoguće učiniti”, rekao je Vučić.

Dodao je da nije problematična samo zastava “velike Albanije” koja je isticana tokom Kurtijeve nedavne posete Severnoj Makedoniji već i ono o čemu je govorio, Aabin Kurti, način na koji je premijer privremenih prištinskih institucija tamo najavljivan i predstavljen.

“Za sukob uvek imate vremena i njemu se raduju samo budale”

Vučić poziva ljude da ne budu na strani ni Amerikanaca ni Rusa, već na strani svoje zemlje.

“Da se mi provučemo, da sačuvamo svoju zemlju, da gledamo da obezbedimo investicije, da gledamo kako i na koji način mi da ne učestvujemo u ratovima i sukobima, da gledamo kako da sačuvamo mir i naše vitalne nacionalne interese. Za sukob uvek imate vremena i njemu se raduju samo budale. Oni koji moraju da učestvuju u sukobu nikada mu se ne raduju. Zato je naše da čuvamo mir, gotovo po svaku cenu, ali i naše vitalne nacionalne interese”, naglašava Vučić.

Comments

Pročitaj još