• Početna>
  • Vesti>

Damir Mikec – vicešampion sveta u gađanju vazdušnim pištoljem

Foto: Streljački savez Srbije

Damir Mikec ostvario je još jedan sjajan rezultat. Na Svetskom šampionatu u streljaštvu u Bakuu osvojio je srebrnu medalju u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara.

Kako podesća portal Sportklub,Mikec je aktuelni evropski prvak vazdušnim pištoljem, osvajač srebra ovim oružjem na prethodnim Olimpijskim igrama, a sada, po prvi put, i svetski vicešampion.

Srpskom asu odličje u Bakuu je treća pojedinačna medalja na svetskim prvenstvima, ali prethodne dve je osvojio u neolimpijskoj disciplini – MK pištolj slobodnog izbora (zlato i srebro).

Uz Mikeca, Srbiju su predstavljali Dimitrije Grgić i Duško Petrov, koji su se našli u sredini pasmana, na 61. i 65. mestu. Srbija je ekipno osvojila 10. poziciju.

Mikec je do finala došao sa četvrtog mesta u kvalifikacijama. Odlično je startovao u borbi za medalje i posle prvih pet hitaca finala nalazio sa na drugom mestu. Međutim, izgubio je dobar ritam, pa je pao na peto, zatim i na šesto mesto.

Posle 14.hica (od ukupno 22) finale je završio sedmoplasirani, a naredna dva su odredila ko će kao šestoplasirani napustiti vatrenu liniju. Tada je Mikec ponovo počeo da niže „desetke“ i sjajne pogotke i ne samo da je izbegao ispadanje, već se eksperesno vratio u borbu za medalje. Skočio je na treće, a ubrzo i na drugo mesto, koje je sačuvao do kraja. Zlato je ostalo nedostižno, jer prvoplasirani Kinez Boven Žang je tokom celog finala bio odličan, i zasluženo trijumfovao.

„Medalja u pojedinačnom takmičenju na Svetskom prvenstvu je jedino odličje vazdušnim pištoljem koje mi je nedostajalo u karijeri. Presrećan sam što sam ispunio cilj, osvojio medalju koju sam mnogo želeo. Sem toga, to sam postigao na strelištu koje mnogo volim i na kome sam ostvario mnogo uspeha od 2015. godine kada sam ovde u Bakuu postao šampion Evropskih igara i vazdušnim i malokalibarskim pištoljem“ kazao je Mikec posle finala.

Bronza je pripala Bugarinu Kirilu Kirovu, koji je izborio i olimpijsku kvotu, zajedno sa Žangom, Švajcarcem Dinom Solarijem (šesto mesto) i Nemcem Robinom Valterom (osmo mesto). Mikec je do olimpijske vize došao početkom godine, osvajanjem titule prvaka Evrope .

Comments

Pročitaj još