U manastiru Banjska obeležena hramovna slava

Foto: TV Most

Manastir Banjska, zadužbina srpskog srednjovekovnog kralja Milutina danas je obeležio hramovnu slavu Sveti Stefan.

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom hramovne slave služio je episkop raško-prizrenski Teodosije u prisustvu velikog broja vernika.

„Sveti arhiđakon Stefan kada su ga kamenovali on je pogledao u nebo i video sina Božjeg i na glas je uzviknuo Bože ne ućini im ovo u greh. U samrtnom času kada biva kamenovan, porugan na smrt on oprašta neprijateljima svojim i to je naše najveće oružje, da imamo Hrista, ljubav Hristovu u sebi koja prašta i ne zlopamti nego budući da smo u Hristu i da živimo u Hristu onda i mislimo Hristom. To rade istinski Hrišćani“, rekao je okupljenim vernicima vladika Teodosije.

Današnjem obeležavanju prisusustvovala je i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, koja je u ime direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića čestitala hramovnu slavu manastira Banjska i izjavila da je kralj Milutin bio najplodonsniji ktitor.

„Kralj Milutin je zajedno sa svojom majkom Jelenom i bratom Dragutinom sagradio ovaj hram i posevetio ga prvomučeniku Stefanu koga danas svi zajedno proslavljamo. Naš verni narod uspeo je da očuva sećanje na svog kralja i nakon oslobođenja od Turaka krenula je ponovna obnova hrama koja traje i danas“, rekla je Parlić koja je dodala da se Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo kao i resorna ministarstva trude da pomognu kako u rekonstrukiji i obnovi tako i izgradnji novih pomoćnih objekata

Manastir Banjska sa crkvom posvećenom Svetom Stefanu sagrađen je između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša Drugog Milutina, jednog od najmoćnijih vladara iz dinastije Nemanjića i jednog od najmoćnijih vladara na Balkanu svoga doba.

Slavski kolač za narednu godinu preuzele su porodice Kisić i Nikolić iz Severne Mitrovice.

Violeta Kisić je rekla da joj preuzimanje slavskog kolača predstavlja ponos s obzirom da godinama njena porodica dolazi u ovaj hram.

„Ovde godinama dolazimo kod oca Danila u ovaj manastir tako da nam je od velikog značaja to što smo uzeli slavski kolač koji nama predstavlja veliki blagoslov“, kazala je Kisić.

Tokom današnje liturgije je u čin đakona rukopoložen Zoran Vujić iz Vrbovca kod Vitine koji će svoje službovanje nastaviti u Gračanici, a njegova služba biće nastavljena u Vitini nakon sledećeg rukopoloženja u čin sveštenika.

Comments

Pročitaj još