• Početna>
  • Vesti>

SO Severna Mitrovica usvojila novu odluku o naknadi štete za poplavljene objekte

Foto Radio Kontakt Plus

Skupština opštine Severna Mitrovica usvojila je danas, na vanrednoj sednici, novu odluku za isplatu nadoknade štete za oštećene objekte tokom poplava početkom godine u ovoj opštini.

Najnovijom odlukom, SO-a zahteva izdvajanje do 205.000 evra iz opštinskog budžeta. Za poplavljene kuće građanima bi trebalo da se isplati po 2.500 evra, za poplavljene podrume po 1.000 evra, a biznisima po 500 evra.

U poplavama početkom godine u severnom delu Mitrovice, u blizini Ibra, poplavljeno je na desetine objekata. Prema podacima komisije opštine Severna Mitrovica za procenu štete, poplavljene su 72 kuće, 11 podruma i 6 objekata lokalnih biznisa, te nekoliko pomoćnih objekata. Do danas, međutim, nije isplaćena naknada štete.

Zbog toga je deo nezadovoljnih građana prošle nedelje održao i protest ispred zgrade opštine. Tada je i najavljeno usvajanje nove, današnje odluke.

Današnja odluka SO-a je treća po redu, objasnio je predsedavajući SO-a, Nedžad Ugljanin.

Prva odluka je doneta u vreme kada opština Severna Mitrovica nije imala izvršnu vlast – gradonačelnika. U drugom navratu za izvršenje odluke, s obzirom na to da opština nije imala direktora finansija, odbornici su tražili od centralne vlasti podršku finansijskog administratora. Međutim, kako objašnjava Ugljanin, ministarstvo nije našlo zakonski okvir da imenuje ovog administratora.

„Posle je nastala pometnja da sredstava nema“, kazao je Ugljanin.

Ali na današnjoj sednici Ugljanin je pojasnio da se ovom odlukom traže izdvajanje sredstava iz opštinskog budžeta, a ne da ta sredstva opredeli centralna vlast.

Tokom današnje sednice odbornici su pitali i gradonačelnika, Erdena Atića, zašto građanima i dalje nije isplaćena naknada šetete, odnosno šta se događa sa prethodnim odlukama SO-a, međutim, Atić se pozvao upravo na to da sredstva nisu isplaćena od strane centralne vlasti: „Iznos od 300.000 evra – to je iznos izdat od strane vlade, nijedna od opština nije preuzela taj iznos i ovo pitanje treba da se postavi nadležnim ministarstvima – zašto ta sredstva nisu izdvojena od strane ministarstava“.

Ugljanin se na sednici nadovezao na odgovor gradonačelnika, navodeći da on nije bio „u potpunosti jasan“, te je istakao da se u ovom slučaju ne radi o sredstvimam izdvojenim od vlade ili ministarstva, već da se traže sredstva iz samog opštinskog budžeta, odnosno u budžetskim linijama kao što su subvencije, robe i usluge, koje nisu utrošene od početka funckionisanja SO-a.

Ugljanin je na samoj sednici izlistao budžetske stavke i iznose koji nisu utrošeni. Zato je i predlog da upravo ta sredstva budu utrošena.

Sa druge strane, za sva opštinska sredstva, koja ne budu utrošena do krajnjeg roka za to – sredina decembra ove godine – moraće da se izvrši povraćaj sredstava u „državni“ budžet.

„Videli ste na samoj skupštini gde su ta sredstva, i da ta sredstva nisu utrošena i moraće da budu isplaćena, jer očigledno da je neko želeo da izvrši opstrikuciju odluke skupštine. Međutim, odluka skupštine je obavezujuća i mi ćemo se toga pridržavati, jer svaka odluka koja bude za dobrobit bilo koje zajednice, ona će biti prihvaćena i odobrena. Svaka odluka koja nije u interesu zajednica, u skipštini se neće odoboriti“ – kazao je Ugljanin za medije.

Odluka skupštine će, nakon što bude izvršena biti poslata centralnoj vlasti, a okvirni rok za odgovor na zahtev SO-a je 15 dana. Ugljanin veruje da će odluka biti izvršna, jer se očekuje da se njome bavi i novoimenovani finansijski direktor.

„Sutra ćemo razgovarati sa direktorom finansija, da preuzmu obavezu što hitnije, jer je potrebno što hitnije da građanima izađu u susret. U slučaju ne preuzimanja obaveze, ja sam i najavio da ćemo mi preuzeti svoje zakonske procedure“ – kazao je Ugljanin, podsećajući tako na svoju izjavu od prošle nedelje.

Na današnjoj sednici nije bilo reči o prošlonedeljnoj odluci Atića o tome da privrednici oslobode javne površine u roku od pet dana. Ovaj rok je istekao, a do danas nema pojašnjenja iz kabineta gradonačelnika šta konkretno ova odluka podrazumeva, niti kako i kada će biti sprovedena. Ugljanin je na pitanja o ovoj odluci, novinare uputio na izvršnu vlast u čijoj je i nadležnosti izvršenje ove odluke.

Comments

Pročitaj još