• Početna>
  • Vesti>

Stanić: Šteta zbog blokade uvoza srpske robe na KiM nije samo finansijska

Foto: Tanjug

Dvomesečna blokada uvoza robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju prouzrokovala je našoj zemlji finansijsku štetu od skoro 50 miliona evra, ali i reputacionu štetu, izjavio je danas pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojan Stanić povodom dva meseca blokade srpske robe na KiM.

On je T a n j u g u kazao da se finansijska šteta nastala zbog nerealizovanih ranije dogovoreniih isporuka robe iz centralne Srbije na KiM, zbog jednostrane blokade koju je uvela Priština, procenjuje na blizu 50 miliona evra.

“Problem je što ne znamo koliko će ova blokada trajati i koliko će se sve akomulirati. Postoji procena da je, kada je bila puna blokada, na dnevnom nivou bilo 1,5 miliona evra štete za privredna društva iz centralne Srbije koja su kontinurano dopremala robu na teritoriju KiM”, kazao je Stanić.

Naveo je da je tokom jula bilo određenih popuštanja te blokade i da je tada bio dozvoljen uvoz sirovina, mašina, opreme, veštačkih đubriva… ali da je i dalje ostala zabrana uvoza svih proizvoda koji se koriste u svakodnevnoj potrošnji i svega onog što se kupuje u maloprodajnim objektima.

“Ova kriza naravno nije jedina, bilo je i ranije drugih blokada, kao i raznih neformalnih kampanja da se bojkotuje roba iz Srbije. Činjenica je da je srpska roba na tržištu KiM konkurentna i da apsolutno, ako se misli o interesu potrošača, mora omogućiti slobodan promet robe, što je u skladu sa CEFTA sporazumom, koji se već par puta kršio od prištinskih vlasti”, kazao je Stanić T a n j u g u.

On je naglasio i da je ova blokada osim finansijske štete prouzrokovala i reputacionu štetu iz prostog razloga, jer je to jedan politički konflikt koji se odražava na privredu.

“Kada imate nestabilnu situaciju onda utičete negativno i na investicionu atraktivnost ne samo tržišta KiM, već generalno i centralne Srbije iz prostog razloga što investitori koji sve posmatraju iz nekih udaljenih zemalja to vide kao neku krizu, a onda su oprezni kod donošenja odluka ne samo da investiraju, nego i da prošire svoju aktivnost koju realizuju”, objasnio je Stanić.

On je dodao da je bitno da se ovi politički odnosi unormale

što pre, kako bi privreda mogla da nastavi da funkcioniše iz prostog razloga što su kompanije i na KiM i u centralnoj Srbiji orjentisane jedne na druge.

“Ekonomija je racionalna stvar, a odluka Prištine je ekonomski nerealna i čini štetu krajnjim potrošačima na KiM”, zaključio je Stanić.

Roba poreklom iz centralne Srbije već dva meseca ne može preko administrativnih prelaza na Kosovo i Metohiju.

Priština je 14. juna zabranila ulazak kamiona sa srpskim registarskim oznakama iz, kako je obrazloženo, bezbednosnih razloga.

Srpska roba na KiM prošle godine bila je, prema ranijim podacima, zastupljena u vrednosti od 520 miliona evra, dok je Priština dopremila robu od oko 50 miliona evra.

Comments

Pročitaj još