• Početna>
  • Vesti>

Pašalić: Međunarodni zaštitnici ljudskih prava ćute na torturu nad Srbima na KiM

Zaštitnik građana Zoran Pašalić dogovorio je juče stalnu komunikaciju o položaju i statusu pritvorenih Srba na KiM, sa šeficom Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jelenom Stijačić i regionalnom koordinatorkom te organizacije Aurelijom Gotje.

Pašalić i predstavnice Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta su na sastanku iskazali zabrinutost za položaj i status pritvorenih Srba na Kosmetu, saopštio je Zaštitnik građana.

Pašalić je 26. jula zatražio od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da zaštiti Srbe koji su uhapšeni na KiM od daljeg mučenja, zlostavljanja i torture i da ispita postupanje kosovske policije prema njima prilikom odvođenja u pritvorne centre.

“Institucija Zaštitnika građana je zatim o torturi nad uhapšenim Srbima na KiM obavestila brojne međunarodne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i sprečavanjem torture, insistirajući na punom poštovanju Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka”, navodi se u saopštenju.

Pašalić se i 10. jula obratio na adresu 106 nacionalnih institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava i do danas dobio odgovor od njih tri.

Comments

Pročitaj još