• Početna>
  • Vesti>

EU: Kosovska vlada da nastavi povlačenje policajaca sa severa i što pre organizuje lokalne izbore

Foto: EPA-EFE

Iz Evropske unije poručili su danas da je važno da se što pre raspišu izbori u četiri opštine na severu Kosova, ali i da Vlada Kosova nastavi sa povlačenjem policijskih snaga iz i oko opštinskih zgrada na severu, kao i da su spremni da preduzmu mere u slučaju neuspeha deeskalacije, piše Gazeta ekspres.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, kome je poveren dijalog sa Srbijom, rekao je pre nekoliko dana da Kosovo ne bi trebalo da raspisuje nove izbore u četiri severne opštine dok Evropska unija ne ukine kaznene mere. O ovoj Bisljimijevoj izjavi govorio je i Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u četvrtak, kada je istakao da je logično da se mere unapred ukinu, pre raspisivanja izbora.

Iz Evropske unije za Ekspres su, međutim, ponovili da je zvanični Brisel i dalje zabrinut zbog tenzija na severu Kosova i podsetili da je EU osudila nasilje i da nastavlja da poziva Kosovo i Srbiju na hitnu deeskalaciju.

Ovaj portparol je podsetio da su zahtevi EU za deeskalacijom bili za obe strane i naglašeno je da je Brisel spreman da preduzme mere u slučaju neuspeha deeskalacije.

“EU je i dalje zabrinuta zbog tenzija na severu Kosova, osudila je nasilje i nastavlja da poziva na hitnu deeskalaciju obe strane”, ističu iz EU za prištinski portal.

Kada je reč o Kosovu, iz EU poručuju da je od Kosova zatraženo da deluje u pravcu smirivanja tenzija i da odmah obustavi policijske operacije u i blizu opštinskih objekata na severu Kosova. Kao i da gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti u objektima van opštinskih zgrada.

EU pozdravlja najavu Vlade Kosova o smanjenju prisustva policije za 25 odsto, ali naglašava da su “potrebni dalji koraci”.

Iz EU naglašavaju da se u četiri severne opštine moraju što pre raspisati prevremeni izbori, kako bi se stavila tačka na aktuelnu krizu.

“Dalje, da bi se sadašnjoj krizi stalo u kraj, vanredni izbori moraju biti raspisani što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovani na potpuno sveobuhvatan način. To znači uz puno i bezuslovno učešće Srba sa Kosova”, dodaju iz EU.

Na kraju, iz zvaničnog Brisela poručuju da je od suštinskog značaja nastavak dijaloga koji vodi EU.

“Kao što je važna i brza implementacija Sporazuma o putu normalizacije odnosa i njegovog aneksa. To uključuje i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“, poručuju iz EU.

Comments

Pročitaj još