Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici

Foto Kim

U crkvi Svete Nedelje u Gornjoj Gušterici je liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača obeležena seoska slava.

Liturgiju u hramu Svete Nedelje je pred stotinak vernika iz Donje Gušterice i okolnih sela služio protojerej Zoran Filipović uz sasluženje paroha iz Dobrotina, oca Milana.

„Ugledajte se na učitelje vaše i na veru njihovu koju su vam oni propovedali. Sveta crkva danas upravo pred nas izvodi jedan divan skup Svetih Bogonosnih otaca i Svete Nedelje, koji su celog života živeli verom, propovedali veru, borili se za veru i stradali za veru. I tako su se udostojili da budu od Boga proslavljeni i na zemlji i na nebu. I obično život ljudski počiva na veri. Zato kaže Gospod verom živimo, a ne znanjem“, kazao je otac Zoran u besedi.

Domaćin seoske slave bio je Goran Vasić koji je za sve prisutne priredio posluženje. Naredni kolačar biće Šujica Petković iz ovog sela.

Večeras u 19 sati u porti crkve Svete Nedelje u Gornjoj Gušterici biće upriličen kulturno umetnički program na kome će nastupiti KUD „Branko Medenica“ iz Kosova Polja sa sedištem u Ugljaru, Emilija Đokić i učenici srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i vokalni solista Zoran Simić.

Comments

Pročitaj još