• Početna>
  • Vesti>

Optužnica protiv dvojice Srba za incidente 29. maja na severu Kosova

Foto: Zvanična internet stranica Specijalnog tužilaštva

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv S.J. i I.S. srpske nacionalnosti.

Iako nisu učestvovali u incidentima 29. maja na severu Kosova, terete se za „učešće u masi koja vrši krivično delo huliganizam“, te „posedovanje oružja“.

S.J. i I.S. uhapšeni su krajem maja na Jarinju, odnosno dan nakon početka okupljanja građana ispred opštinskih zgrada na severu Kosova, te i sukoba pripadnika KFOR-a i Srba u Zvečanu.

Iz tužilaštva navode da je njihova namera bila da se pridruže „nasilnoj masi srpskih demonstranata“ 29. maja.

„Specijalno tužilaštvo saopštava da su okrivljeni S.J. i I.S. pokušali da učestvuju u okupljenoj masi i preduzmu nasilne radnje huligana, na taj način što su 30.05.2023. godine na graničnom prelazu Jarinje, opština Leposavić, prvo prešli granicu i zajednički preduzeli sve potrebne pripremne radnje, predmete namenjene za izazivanje opšte opasnosti, oštećenja javnih i privatnih objekata kao i nanošenje telesnih povreda službenim licima, u kontaktu sa drugim učesnicima mase u Leposaviću, pristali da se pridruže nasilnoj masi srpskih demonstranata 29.05.2023. godine, u kojem slučaju su demonstranti vršili nekontrolisano nasilje…“ – stoji u saopštenju tužilaštva.

Međutim, kako dodaju iz tužilaštva, zaustavili su ih pripadnici Kosovske policije i na taj način je njihovo učešće bilo onemogućeno.

„Ovim radnjama okrivljeni S.J i I.S. u saizvršilaštvu izvršili krivično delo učešće u masi koja vrši krivično delo huliganizam“ – dodaju.

I.S. se tereti i za „neovlašćeno posedovanje, držanje ili držanje oružja“.

Podsetimo, dvojica muškaraca privedeni su na Jarinju u automobilu slovenačkih registarskih tablica u kojem je, kako je policija tada saopštila, pronađen pendrek, maskirna maska, noževi, amblemi sa četiri S, sprejevi, biber sprej, metalna kugla, čekić… Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja tada je naveo da je jedan od njih bivši borac sa Košara, koji je i, kako on tvrdi, pripadnik 72. brigade Vojske Srbije, koja „služi za specijalne operacije u cilju destabilizacije država“.

Comments

Pročitaj još