• Početna>
  • Vesti>

Vladika Ilarion služio liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji

Foto: Radio Goraždevac

Vikarni episkop njegove svetosti partijarha srpskog Porfirija, Vladika Ilarion služio je liturgiju na Petrovdan u manastiru Pećka Patrijaršija. Sasluživali su paroh pećki Dragan Radovanović i monahinje Pećke Patrijaršije.

Vladika Ilarion je besedi kazao da mi danas na svetom kamenu stojimo kao jedna sveta, saborna i apostolska Crkva, a da to glasno svedoči i Pećka Patrijaršija.

“Evo i nas na ovom kamenu, stojimo kao jedna sveta, saborna i apostolska Crkva do dana današnjeg, zato što crkvu Božiju vrata adova neće nadvaladti, ona postojano stoji. A posebno to glasno svedoči ova sveta Crkva. Tiho se poje, umilno se poje, tiho se uznose molitve, pali se kandilo, ali to svedočanstvo ove svete obitelji, svetitelja koji pod ovim svodovima leže, sestra koje ovde služe, gromoglasno svedoče o tome da vrata adova ovo mesto neće nadvladati. Neka bi nam Gospod Bog dao da zaista uđemo u to kolo Svetih apostola, one dvanaestorice, u ono kolo koje se otvorilo da bi primilo jednoga velikog grešnika pokajnika, a to je Sveti apostol Pavle, koga danas proslavljamo”, rekao je on.

Liturgiji su prisustvovali vernici iz Goraždevca i povratničkog sela Brestovik.

Comments

Pročitaj još