• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi, Hoti vanrednu skupštinsku sednicu

Foto: shutterstock.com / Aleh Korzum

Nakon uvođenja mera Evropske unije prema Kosovu usled nepreduzimanja radnji za deeskalaciju na severu, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, predložio je da se izglasa nepoverenje vladi na čijem je čelu lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Haradinaj smatra da je izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj Vladi “od nacionalnog interesa”.

„Svestan da je Kosovo sa ovim premijerom u čorsokaku, zatražio sam pre nekoliko dana smenu Aljbina Kurtija. Situacija je opasna i beznadežna. Ona će se pogoršavati, a to dokazuju sankcije uvedene Kosovu od strane Evropske unije i upozorenja Sjedinjenih Država da je Vlada na pogrešnom putu“, napisao je Haradinaj u objavi na svom Facebook nalogu.

Poručio je da je vreme da se deluje i ujedine oni “kojima je Kosovo primarni interes, nevezano za to da li je reč o poslanicima opozicije ili vladajuće većine, a sve kako bi se izglasalo nepoverenje Vladi”.

Haradinaj je naglasio da su saučesnici svi oni koji su “nespremni da deluju u vremenima duboke krize sa nezamislivim posledicama po Kosovo”.

Hoti traži vanrednu sednicu kosovske Skupštine

Bivši kosovski premijer Avdulah Hoti zatražio je održavanje vanredne skupštinske sednice na kojoj bi se razmatrale mere EU prema Kosovu.

Hoti je na svom Facebook nalogu objavio da o novonastaloj situaciji Vlada Kosova nije obavestila ni Skupštinu ni građane.

„Poslanici moraju prisustvovati vanrednoj skupštinskoj sednici kako bi se raspravljalo i dogovorilo dalje delovanje. Gde je predsednica države? Zašto ne obavlja svoju funkciju? Ona i premijer ne vode Kosovo ka zapadu, već u nekom drugom smeru“, poručio je Hoti.

Hoti je na kraju dodao da “Kosovo ne mogu da vode premijer i predsednica koji zemlji donose sankcije umesto evroatlantskih integracija”.

Comments

Pročitaj još