• Početna>
  • Vesti>

Mesec dana krize: Protesti na severnom i centralnom Kosovu, parastos povodom Vidovdana prvi put umesto na Gazimestanu u Gračanici

Foto Radio Mitrovica sever

Prošlo je mesec dana od nasilnog upada prištinskih specijalaca u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi se albanskim gradonačelnicima omogućilo da preuzmu vlast. Do danas je uhapšeno osmoro Srba, u međuvremenu je uz jemstvo, pušten Radoš Petrović da se brani sa slobode. Okupljeni srbi i dalje mirno protestuju ispred opštinskih zgrada na severu Kosova. U Gračanici i u Kosovskom Pomoravlju su od 21. juna , Srbi takođe mirno protestuju, zbog hapšenja Dragiše Milenkovića iz Kišnice, koga optužuju za navodne ratne zločine od pre 24 godine.

Specijalci policije sa novim albanskim predsednicima pre tačno mesec dana zauzeli su opštinske zgrade, koje su potom blokirale snage KFOR a. 

Usledili su protesti Srba, koji se održavaju i dalje u miru. Građani su okupljeni u opštinama na severu Kosova i Metohije.

Ne odustaju od oslobađanja opštinskih zgrada od nasilnog upada policije i albanskih predsednika opština, oslobađanje uhapšenih Srba i garancije da neće biti novih hapšenja. Od osmoro uhapšenih, jedino je Radoš Petrović oslobođen i to uz položeno jemstvo.

U Gračanici u toku Vidovdanske svečanosti

Napetost sa severa KiM prelila se delimično i na srpske sredine južno od Ibra. U Gračanici su u toku Vidovdanske svečanosti.

Loša bezbednosna situacija uticala je da u Gračanici bude mnogo manje ljudi uoči Vidovdanskih svečanosti nego prethodnih godina, ali glavne manifestacije se održavaju.

Tradicija se nastavlja pa je tako sinoć otvorena izložba radova nastalih na Vidovdanskoj umetničkoj koloniji. Sava Rakočević, slikar iz Peći koji živi i stvara u Americi, dobitnik je nagrade “Longin” koja se tradicionalno dodeljuje za sveukupno stvaralaštvo.

Eparhija raško-prizrenska, zbog bezbednosne situacije, odlučila je da vidovdanski parastos, umesto na Gazimestanu, ove godine bude služen u manastiru Gračanica.

U isto vreme, prevoznici sa srpskim tablicama još čekaju na administrativnim prelazima. Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu, bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije još ne može na Kosovo.

Comments

Pročitaj još