Vlajić: Nenadu Orloviću pritvor 30 dana

Foto: RTS, printscreen

Nenadu Orloviću, kog je u petak u prepodnevnim satima u Severnoj Mitrovici uhapsila specijalna jedinica kosovske policije , određen je pritvor do mesec dana, potvrdio je za Radio Mitrovica sever advokat Nebojša Vlajić.

“Usvaja se zahtev specijalnog tužioca Kosova za određivanje mere pritvora Nenada Orlovića u trajanju od jednog meseca, koji će se računati od dana lišavanja slobode 23. juna u 10 sati do 22. jula” stoji u rešenju koje je dostavljeno advokatu.

Vlajić je potvrdio da je rok za žalbu dva dana koju će izjaviti u ponedeljak.

Orlović koji je juče ujutru uhapšen u autoperionici dok je radio, sumnjiči se da je učestvovao u napadu na KFOR 29. maja u Zvečanu.

U saopštenju kosovske policije se navodi da je hapšenju prethodila intenzivna istraga.

Kancelarija za KiM: Aljbin Kurti neće smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije, neće deeskalaciju već hoće nove krize i tenzije na terenu

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju je juče saopštila da su “pripadnici Kurtijeve specijalne policije uhapsili su danas Srbina Nenada O. iz Kosovske Mitrovice i to samo dan nakon dijaloga u Briselu koji na svaki način sabotiraKurti i uprkos porukama vidokog predstavnika za spoljnu politiku Džozepa Borelja da
Priština mora da prestane sa neosnovanim i arbitrarnim hapšenjima. Ovo hapšenje koje nije slučajno tempirano na jutro posle dijaloga u Briselu, jasno pokazuje da Aljbin Kurti neće smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije, neće deeskalaciju već hoće nove krize i tenzije na terenu” navela je Kancelrija za KiM.
“Nenad je osmi Srbin koji je uhapšen od izbijanja krize na severu Kosova i Metohije čime Kurti i njegova eskadroni nasilja žele da slome otpor mirnog srpskog naroda na Kosovui Metohiji i proglase ih kriminalcima samo zato što pružaju miran i nenasilan otpor teroru Prištine. Evidentno je da Kurti neće dijalog ni mir, već želi da pohapsi sve Srbe i izazovesukobe i zapali ne samo prostor Kosova i Metohije već i čitav region.”Kancelarija za Kosovo i Metohiju je juče saopštila da su “pripadnici Kurtijeve specijalne policije uhapsili su danas Srbina Nenada O. iz Kosovske Mitrovice i to samo dan nakon dijaloga u Briselu koji na svaki način sabotiraKurti i uprkos porukama vidokog predstavnika za spoljnu politiku Džozepa Borelja da
Priština mora da prestane sa neosnovanim i arbitrarnim hapšenjima. Ovo hapšenje koje nije slučajno tempirano na jutro posle dijaloga u Briselu, jasno pokazuje da Aljbin Kurti neće smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije, neće deeskalaciju već hoće nove krize i tenzije na terenu” navela je Kancelrija za KiM.
“Nenad je osmi Srbin koji je uhapšen od izbijanja krize na severu Kosova i Metohije čime Kurti i njegova eskadroni nasilja žele da slome otpor mirnog srpskog naroda na Kosovui Metohiji i proglase ih kriminalcima samo zato što pružaju miran i nenasilan otpor teroru Prištine. Evidentno je da Kurti neće dijalog ni mir, već želi da pohapsi sve Srbe i izazovesukobe i zapali ne samo prostor Kosova i Metohije već i čitav region” naveli su u saopštenju.

Reakcija Srpske liste na hapšenje

“Neosnovana i arbitrarna hapšenja se koriste kao metod progona svega srpskog sa Kosova i Metohije, pred očima čitave međunarodne zajednice koja je svojim ćutanjem dala prostor Kurtiju da se obračuna sa Srbima” navela je Srpska lista.

“Njegovim hapšenje nastavlja se Kurtijev plan po kome pola Srba treba proterati a pola uhapsiti. Imajući u vidu nameru da se neosnovanim hapšenjima zastraše Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, zahtevamo da Euleks i KFOR najhitnije rasporede svoje snage i garantuju mir i bezbednost svim građanima, i na taj način spreče Kurtija da izazove haos i odvede čitav Balkan u sukobe. Njihova je dužnost i obaveza da zaštite građane bez obzira na nacionalnost jer je institucionalno nasilje koje Kurti sprovodi neizdrživo” saopšteno je iz Srpske liste.

Comments

Pročitaj još