Gračanica: Želimo mir, slobodu i slogu

Foto: Kim

U Gračanici je održan treći protest zbog hapšenja Dragiše Milenkovića iz Kišnice. Ispred policijske stanice okupljenima i medijima obratili su se predsednik Omladinskog saveta Dušan Borisavljević i pesnik Ratko Popović. “Želimo mir, slobodu i slogu”, poručeno je, a zatim su okupljeni krenuli u šetnju do manastira Gračanica.

Mnogo naroda među kojima su bili i članovi porodice uhapšenog Dragiše Milenkovića iz Kišnice okupilo se i danas u Gračanici kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog njegovog hapšenja ali i ostalih Srba optuženih za ratne zločine, kao i uhapšenih na severu Kosova u poslednje tri nedelje.

“Nigde u Krivičnom zakoniku ne piše da je krivično delo biti Srbin, slaviti slavu ili živeti na imanjima svojih pradedova i dedova. Međutim, sve učestalijim hapšenjem Srba na Kosovu ne mogu da ne primetim da je upravo to jedno od najvećih krivičnih dela u ovoj južnoj pokrajni”, rekao je predsednik Omladinskog centra u Gračanici Dušan Borisavljević.

On je apelovao na međunarodu zajednicu, da kako je rekao, Srbima u getu obezbedi iole normalan život.

“Da nam barem malo slobode obezbedi kada to nisu uspeli u gradovima, gde danas gotovo da nema nijedan Srbin. Meni se nameće pitanje, kako jedan narod koji je kroz istoriju branio i borio se za Evropu, demokratiju, slobodu danas u toj istoj Evropi, nema niti slobodu, ni pravdu, pa makar oni bili u getu. Izostaje odgovor na to pitanje, ali i zašto Milenković, zašto naši prijatelji, braća, zašto su oni uhapšeni”, dodao je.

Srbi koji žive na Kosovu, napominje, moraju biti svesni da je na njihovim leđima ogroman teret.

“Taj teret dolazi sa ogromnim blagoslovom jer upravo smo mi oni koji čuvaju vekove od zaborava. U tom naporu nismo sami, uz nas stoji Milutinova Gračanica, Sveti Arhangeli, dok nam leđa čuvaju Visoki Dečani, Zočište, Draganac, Banjska”, kazao je Borisavljević.

On je istakao da trenutno najveći teret nosi porodica Milenković iz Kišnice.

“Moramo biti ujedninjeni, da uz Božiju pomoć, mir, slogu ne nasedamo na provokacije, izdržali smo vekovima izdržaćemo i ovo”, zaključio je Borisavljević.

“Tražimo mir, slobodu za svoju decu, porodice i za naše komšije sa kojima smo nekada lepo živeli, išli u iste škole, fakultete. Sve je to nestalo”, rekao je pesnik Ratko Popović.

“Došao je haos, nesloga, nemirenje sa bilo čim, mržnja, patnja, ljudske sujete koje su strašne, koje su takav pogrom nanele ovde, pogotovu srpskom rodu, a nikome nije lako ovde na Kosovu. Dragiša Milenković je otišao, otišao je domaćin koji je časno branio svoj prag sa svojom porodicom”, naveo je on.

Podsetio je da Dragiši Milenković juče određen pritvor od 30 dana.

“To je scenario koji je razrađen ovde, na ovim prostorima. Neko je veoma vešto i znalački to uradio”.

Istakao je da će uprkos svemu, Srbi opstati na svojim ognjištima.

“Srbima se ovo ponavlja kroz vekove, da se baš Vidovdan obeleži na najsramniji, ponižavajući način. Naša slava, slavlje, svečanosti koje iščekujemo, evo na neki način ne samo da je narušeno, već je nama poslata uvredljiva poruka, koju ne možemo da prihvatimo, i to će trajati do narednog Vidovdana i ne znam još koliko”, zaključio je Popović.

Skup koji je protekao bez incidenta obezbeđivala je kosovska policija, a bili su prisutni i pripadnici KFOR-a. Saobaćaj se na magistralnom putu Priština-Gnjilane koji prolazi kroz ovo mesto tokom trajanja protesta preusmeravao kroz sporedne ulice, a trenutno je prohodan.

Comments

Pročitaj još