• Početna>
  • Vesti>

Borelj u ponedeljak sa ministrima spoljnih poslova EU o krizi na KiM

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj će u ponedeljak izvestiti ministre spoljnih poslova EU o stanju na severu KiM i zatražiti podršku za evropski plan za smirivanje tenzija, najavili su diplomatski izvori u Briselu.

Žozep Borelj će evropske šefove diplomatija obavestiti o rezultatima razgovora sa predsednikom Srbije Aleksaddrom Vučićem i predsednikom vlade u Prištini Aljbinom Kurtijem, kao i o daljim koracima u rešavanju krize.

Prema najavama, visoki predstavnik će naglasiti da je neophodna hitna deeskalacija, zasnovana na povlačenju kosovske policije iz okoline opštinskih zgrada na severu, izmeštanju gradonačelnika na alternativne lokacije i održavanju izbora uz učešće srpske zajednice, navode diplomatski izvori.

Evropski izvori ne isključuju da bi na sastanku ministara u ponedeljak u Luksemburgu moglo da bude reči o dodatnim merama, u slučaju da ne dođe do deeskalacije.

Na predlog visokog predstavnika Borelja EU već sprovodi političke i finansijske mere usmerene protiv Prištine.

Na pitanje novinara da li bi EU mogla da slične mere uvede i u slučaju Srbije ukoliko tri uhapšena kosovska policajca ostanu i dalje u pritvoru, visoki evropski zvaničnik kaže da visoki predstavnik Borelj to neće predložiti u ponedeljak

“Vrlo pažljivo pratimo akcije obe strane. Srbija očigledno deli odgovornost za situaciju, ali krizu su pokrenule akcije Prištine. Posledice tih akcija su bile lako predvidljive i mogle su se izbeći. Očekujemo od Kosova da preduzme odlučne mere kako bi se smirila situacija. U isto vreme, jasno je da će biti posledica u slučaju ne dođe do deeskalacije, i to važi za Beograd i za Prištinu”, rekao je.

Evropski zvaničnik je naglasio da EU mora da bude ujedinjena u porukama koje šalje stranama u dijalogu.

“Predložili smo seriju koraka ka deeskalaciji i očekujemo podršku zemalja članica. Ako uspemo da smirimo situaciju, moći ćemo da nastavimo sa dijalogom, što je jedini način da se reši ovaj konflikt”, rekao je zvaničnik EU uoči sastanka evropskih šefova diplomatije u Luksemburgu.

Comments

Pročitaj još