• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Za četvrt veka, izvršioci zločina nad belaćevačkim rudarima nisu pronađeni i privedeni pravdi

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se danas navršava dvadeset pet godina od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa „Belaćevac“ Termoelektrane “Obilić”, na Kosovu i Metohiji.

“To je bio početak kampanje masovnog zločina i terora koju su albanski teroristi na Kosovu i Metohiji organizovali protiv civilnog, srpskog stanovništva, a upravo ovaj zločin pokazuje i pravu prirodu i prave ciljeve onoga što u Prištini nazivaju borbom za oslobođenje. Danas, kada teroristička policija na KiM, u stilu UČK, svakodnevno hapsi i kidnapuje nevine Srbe i prebija srpsku decu, jasno se vidi da je ta borba, ništa drugo nego pokušaj potpunog etničkog čišćenja naše južne pokrajine, zlostavljanjem i terorisanjem nealbanskog stanovništva” stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća da izvršioci zločina nad belaćevačkim rudarima nisu pronađeni i privedeni pravdi.

“Za četvrt veka, izvršioci zločina nad belaćevačkim rudarima nisu pronađeni i privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ni pokušao da ponudi odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika. To najbolje govori o dometima takozvane međunarodne pravde na Kosmetu” navodi se.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će Srbija, srpski narod i porodice žrtava, sa bolom i pijetetom nastaviti da neguju sećanje na srpske žrtve i da traže pravdu za zločin u kome su stradali rudari sa kopova u Belaćevcu, dok su obavljali svoj radni zadatak.

“Podsećamo da su na današnji dan, pre dvadeset i pet godine u ranim jutarnjim satima oteti, samo zato što su Srbi: Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić” ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još