• Početna>
  • Vesti>

Mijačić: Ovo je, posle 1999. godine, najkomplikovanija situacija na KiM

Foto: Tanjug

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35, DRAGIŠA Mijačić izjavio je danas da je trenutno na Kosovu u Metohiji, najkomplikovanija situacija od 1999. godine.

On je za T a n j u g rekao da je posebno komplikovana na severu, gde je mnogo specijalnih policijskih snaga koje vrše hapšenja.

“Imamo puno primera maltretiranja lokalnog stanovništva, nedavno smo imali situaciju da su napadnuta deca kao najosetljiviji deo društva, tako da možemo da pričamo da je u ovom trenutku trenutna situacija na severu Kosova jako kompleksna i posle mnogo godina i rata na Kosovu 1999. godine, ovo je najkomplikovanija situacija koja se desila na KiM”, ocenio je on.

Mijačić smatra da se ne može reći da nema reakcije iz Vašingtona i Brisela s obzirom da su diplomatske aktivnosti jako intenzivne, da postoji i paket mera koji targetira kosovsku vladu kako bi ispunila plan od tri tačke za deeskalaciju situacije na severu Kosova, što su, ističe on, situacije i okolnosti sa kojim se kosovska vlada nikada nije srela.

Dodaje da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokazuje rezistentnost prema takvim odlukama sa Zapada i da se postavlja pitanje do kada on može da ne primenjuje ono što se jasno traži od njega od strane međunarodnih partnera.

Napominje da je neophodno da se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti pozitivno izjasne o tom sastanku sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljem, jer Vučić i Kurti svakako moraju da se sretnu.

Kako kaže postoji samo političko rešenje za rešavanje ovih problema, a ne policijsko.

Smatra da u ovom trenutku vanredni izbori na KiM nisu toliko bitno pitanje, jer bi organizacija izbora trajala jako dugo, najmanje šest meseci dok se organizuje kampanja i formira nova vlada, a na severu Kosova nema prostora da se šest meseci u ovakvim okolnostima sačuva mir. 

“Najbitnije je primeniti tri tačke za deeskalaciju situacije koje je predložila evropska komisija, usvojile sve EU zemlje, SAD i Velika Britanija, a nakon ove bezbednosne krize mogu da se organizuju vanredni izbori na Kosovu, u nekoj drugoj atmosferi”, zaključio je on.

Comments

Pročitaj još