• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Kosovski policajci kidnapovani, deeskalacija znači njihovo momentalno oslobađanje

Foto: Tanjug

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da su trojica uhapšenih kosovskih policajaca kidnapovana, kao i da je “Srbija 14. juna izvršila agresiju”.

Aljbin Kurti se novinarima obratio na konferenciji za medije zajedno sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom i naveo da je Jetiš Jašari iz kancelarije za vezu u Beogradu posetio trojicu policajaca koji se nalaze u pritvoru u centralnoj Srbiji.

“Priča policajaca je ista kao i kako je došlo do otmice. Kažu da su bili za improvizovanim stolom za jelo, a 15 ljudi ih je opkolilo, napalo i kidnapovalo. Sva trojica pričaju istu priču na odvojeno pitanje našeg ambasadora. Time se otklanja dilema. Srbija je izvršila agresiju 14. juna”, rekao je Kurti i dodao da su policajci bili na službenoj dužnosti na jednoj od 15 ruta koje su zatvorene, kako je naveo, zbog šverca.

Ukazao je da SAD i EU treba bezuslovno da osude “otmicu policajaca”, te da je u pitanju odmazda zbog “hapšenja vođe ‘civilne odbrane’ Miluna Milenkovića”.

Donika Gervala je istakla da su uhapšeni policajci u pritvoru zbog ”posedovanja oružja bez dozvole” i dodala da su oni naveli da nisu maltretirani, ali da im nije dato dovoljno hrane.

”Sada su smešteni u odvojenim prostorijama i nemaju pristup ni televiziji ni bilo čemu drugom. Policajac Šeme Mustafa je rekao da mu još uvek nedostaju osnovni lekovi koje redovno koristi za svoje zdravstveno stanje i to otežava njegovo stanje u zatvoru. Rečeno im je da će u petak moći da ih posete članovi porodice”, rekla je Gervala.

“Voljan sam da idem u Brisel, deeskalacija znači oslobađanje policajaca”

Kurti je izjavio da je spreman da ode na sastanak u Brisel kako bi rekao da deeskalacija situacije znači momentalno oslobađanje trojice policajaca.

“Da, voljan sam i zainteresovan da idem na sledeći sastanak u Brisel kako bi smo detaljno izneli ove podatke koje smo dobili i shvatili da deeskalacija situacije, koju svi traže, znači momentalno oslobađanje tri policajca i kažnjavanje agresije Srbije na Kosovo”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Naglašava da normalizacija odnosa znači bezuslovnu primenu osnovnog sporazuma.

Upitan da prokomentariše izjavu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da kriza na Kosovu ima potencijala da postane regionalni sukob, Kurti je rekao da Eskobara treba pitati na koje zemlje je mislio osim “na Kosovo i Srbiju”.

Comments

Pročitaj još