• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Predstavljeno “Stremljenje” i “Put za Dečane“ Svetomira Arsića Basare

Foto: Kim

U okviru Vidovdanskih svečanosti u Domu kulture Gračanica održano je književno veče na kome je najstarija izdavačka kuća na Kosovu “Panorama-Jedinstvo“, promovisala novi broj književnog časopisa “Stremljenje“ i knjigu Svetomira Arsića Basare „Put za Dečane“.

Književno veče otvorila je dramska i pozorišna umetnica Jasmina Stojiljković čitajući pripovetke iz knjige Svetomira Arsića Basare „Put za Dečane“.

Časopis “Stremljenje” dom svim piscima

Radomir Stojanović pesnik i urednik NIJP “Panorama-Jedinstvo” kazao je da je časopis “Stremljenja” jedini te vrste koji se pojavio previse od šest decenija na Kosovu.

“Sama ta činjenica da traje više od šest decenija govori o potrebi i značaju njegovog nastanka. U međuvremenu pojavljivali su se i gasili mnogi časopisi na kulturnoj srpskog sceni, a jedino je on izdržao čitavo to vreme, zadržao strukturu, možda je menjao samo korice, okupljao i oplemenjivao sadržaj novim književnim imenima. 1960. godina bila je jedna velika poplava darovitih pisaca i pojavila se potreba uza formiranje ovakvog časopisa koji je postao dom svih onih pisaca koji imaju šta da kažu”, istakao je on.

Rada Komazec direktorica NIJP “Panorama-Jedinstvo” istakla je da “Jedinstvo” i njegovi zaposleni svedoče sa se uvek treba boriti.

“Ukoliko sa jasnim ciljem, sa buktinjom hodamo jasnim putem naćićemo izlaz. ‘Jedinstvo’ i njegova izdavačka delatnost tako hoda već 79 godina, zapravo ’ Jedinstvo’ hoda kako hoda i srpski narod na Kosovu i Metohiji, hoda, trpi, pada ali i ustaje. Mi smo ovde na svome, samo par kilometara odavne je naša kuća. Iza naše kuće stoji bogata tradicija vredna poštovanja, predan rad, kvalitet, profesionalna saradnja sa autorima i očuvanje srpskog pisma, jezika i srpskog identiteta. Ovo poslednje posebno je značajno ovde u kolevci svekolikog srpstva”.

Izdavanje knjiga na Kosovu nije samo objavljivanje lepe umetničke reči, nego je i potreba za očuvanjem ćiriličnog pisma, ocenila je Komazec.

“Sve dok se na Kosovu i Metohiji piše ćirilicom, čitaju i pišu ćirilične knjige i govori srpski jezik ovde za Srbe ima budućnosti. Na tom putu za očuvanjem srpskog pisma, jezika, identiteta ’Jedinsvo’ je u misiji već 79 hodina. Svi smo mi prolazni ali Kosovo i Metohija i nadam se ’Jedinstvo ’ su večni. Prolazni sui  otimači, Kosovo nekako po Božijem i zemaljskom zakonu pripada Srbinu i ja se nadam da će tako i da ostane. I Kosovo i ’ Jedinstvo’ da će zauvek da ostanu srpsko” istakla je Komazec.

 “Put za Dečane” – Basarina biografija

Zbirka pripovedaka “Put za Dečane” sastoji se od autobiografskih priča vajara akademika Svetomira Arsića Basare, objasnila je Rada Komazec direktorica NIJP “Panorama-Jedinstvo”.

“U zbirci “Put za Dečane” nalazimo toliko iskrenog koliko može da pruži samo naivno dete koje otvorenog srca gazi po varljivom pašnjaku koji se zove život. Sevce i okolina su prostor u kome se otdija drama života i istorije u kojoj čovek nastoji i želi da preživi uprkos svoj oskudici. Autor život i porodicu sagledava na dva načina i to iz pozicije zrelog čoveka i očima deteta čiji su svi junaci bili njegov formativni deo”, dodala je ona.

Književnik i pesnik Dragomir Kostić naveo je da je pripovetka “Put u Dečane” objavljena iz rukopisa.

“U toj pripovetci Basara je najviše zašao u prošlost. Njena osnovna radnja je još iz vremena turskog ropstva. Opisujući Cvetu, svoju majku koja je tada još bila samo devojčica imala je oko deset godina, autor u vidu eseističkih zapisa izlaže svoje viđenje sveta uopšte”, kazao je Kostić.

Srpski akademik i vajar Svetomir Arsić Basara zahvalio se organizatorima na promociji njegove nove knjige “Put za Dečane”.

“Izražavam zaljenje što nisam u mogućnosti da prisustvujem promociji. Šaljem svima vama veliki pozdrav uz usklik živela Srbija, živelo večno srpsko Kosovo i Metohija”, kazao je akademik Basara koji se publici u Gračanici obratio putem telefonske veze.

Promociju knjige Svetomira Arsića Basare „Put za Dečane“ i novog broja časopisa „Stremljenja“ organizovao je Dom kulture Gračanica i izdavačka kuća NIJP „Panorama-Jedinstvo“.

Comments

Pročitaj još