• Početna>
  • Vesti>

Državni vrh Srbije i Mađarske na sednici Strateškog saveta na Paliću; Vučić: Šta god da se dešava znam da će Mađari biti uz nas

Paliæ, 20. juna 2023 - Obraæanja nakon potpisivanja Sporazuma izmeðu Srbije i Maðarske predsednika Srbije Aleksandra Vuèiæa, predsednice Maðarske Katalin Novak, predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabiæ i predsednika Vlade Maðarske Viktora Orbana. FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIÆ/bs

Na Paliću je održana sednica Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske kojoj su prisustvovali predsednici Aleksandar Vučić i Katalin Novak, kao i premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban. Nakon sednice je poručeno da su odnosi dve zemlje na istorijskom maksimumu i da mogu da računaju jedna na drugu. Šta god da se dešava znam da će Mađari biti uz nas, rekao je Vučić. Orban je na konferenciji za novinare pozvao Srbiju da oslobodi uhapšene kosovske policajce jer “neprijatelji jedva čekaju da naude Srbiji“.

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Srbiju da oslobodi kosovske specijalce, koji su uhapšeni u Raški, jer “neprijatelji jedva čekaju da naude Srbiji“.

Vučić je na to rekao da nikome nije govorio kakve su pretnje upućene Srbiji posle hapšenja policajaca.

“Od kojih sve sila, na koje načine, primao sam to uglavnom na sebe i rekao mene kaznite, a nemojte zemlju da kažnjavate, jer srpski narod više ne može zulum da trpi“, rekao je Vučić.

Istakao je da za razliku od uhapšenih Srba, kosovski specijalci nisu ni na koji način povređeni.

Govoreći o KiM, Orban je ukazao da Mađarska vrlo pomno prati događaje u južnoj srpskoj pokrajini, te da je neprihvatljivo da međunarodna zajednica izbore sa učešćem od oko četiri odsto prihvata kao legalne izbore i legalne rezulatate.

Navodi da neprijatelji jedva čekaju da naude Srbiji, te je pozvao predsednika Srbije da oslobodi trojicu kosovskih policajaca.

“Ja te sa poštovanjem molim, predsedniče, dragi Aleksandre, da dobro razmislite o tome, neprijatelji Srbije jedva čekaju da vam naude, da naude Srbiji, i to je takva situacija, takav predmet u kome mislim da bi bilo dobro da saslušate preporuku Mađarske i da tu trojicu Albanaca vratite Kosovu, i mislim da bi vam to pomoglo da sopstvenu stvar unapredite. Zbog toga te molim da razmisliš o tome, poručio je Orban.

Comments

Pročitaj još