Lepina: Izlila se Sitnica, Nićići ponovo poplavljeni

Foto: Kim

Nakon višednevnih kiša poplavljeno je više dvorišta u Lepini na centralnom Kosovu. Na udaru su se ponovo našli Nićići koji žive kraj reke Sitnice. Voda im je došla do samih kuća ali nije prodrla u unutrašnjost objekata.

Najugroženiji je i ovoga Živorad Nićić. Nebrojeno puta je njegovo dvorište, pomoćni objekti a neretko i kuća plavila. Posle ovih padavina reka se ponovo izlila, uprkos bedemima koji su postavljeni pre više od godinu dana.

Poplavljene su šupe, štale, svinjci, bašta, kompletno dvorište. Voda je došla do kućnog praga, ali još uvek nije prodrla u kuću.

Živorad kaže da je ovo posledica bacanja šuta u rečno korito, te da Sitnica nema kapacitet da povuče toliku količinu smeća i dođe do izlivanja.

Živoradu je tokom poplava 2021. godine voda prodrla u kuću i pomoćne objekte. Pričinjena je velika materijlana šteta, pregoreli su kućni aparati, uništen nameštaj, brojne životinje i živina su uginule, a stradalo je i žito i ogrev koji je spremao za zimu.

Milošu Nićiću je takođe poplavljeno dvorište. Prljava voda iz reke je prodrla u plastenik i uništila povrće. Pričinjena je materijalna šteta.

Domaćinstva Nićića od reke Sitnice razdvaja par njiva i zemljani bedem koje su lokalne službe podigle kako bi sprečile vodenu bujicu. Međutim, uređenje i proširenje kanala, ali i postavljanje bedema ne pomažu da se spreči vodena bujica.

Slična situacija je i u Ugljaru, na ulazu u selo. Poplavljena su dvorišta Krstića, Denića, Tanaskovića. Posle svake veće kiše ova domaćinstva, kao i stanari naselja “Bergen” na udaru su poplava. I ovde su kišni kanali pročišćavani ali to, kako kažu meštani ovog sela, nije dovoljno, a oni sami ne mogu da reše višegodišnjih problem.

Comments

Pročitaj još