• Početna>
  • Vesti>

Advokat Miljković: Mladić uhapšen u Leposaviću nije napadač na novinare, Svećlja objavio pogrešnu fotografiju

Foto: TV Most

Mladić N.V. koji je juče uhapšen pod sumnjom da je vinovnik napada na novinarsku ekipu Kallxo-a 29. maja u Leposaviću, je nevin. On ni na koji način nije učestvovao u delima koja mu kosovske vlasti stavljaju na teret i mi posedujemo dokaz za to, kazao je za KoSSev njegov advokat Predrag Miljković.

Našu redakciju kasno sinoć kontaktirali su čitaoci koji su se predstavili kao svedoci i prijatelji uhapšenog mladića.

Oni su nam prosledili fotografiju sa protestnog okupljanja, zapravo sa istim kadrom koji je kao navodni dokaz prethodno objavio kosovski ministar unutrašnjih poslova, sa mladićem u kapuljači u prvom planu za kojeg tvrdi da je u pitanju sada uhapšeni N.V., uz drugu fotografiju uhapšenog mladića sa otkrivenim licem.

Sigurno je to da dve fotografije koje je Svećlja objavio nisu fotografije istog mladića, kao i to da N.V. nije napadač, potvrdio je Miljković.

„Dakle, on nije taj momak sa kapuljačom, to je zaista živa istina, i vidi se. N.V. stoji u nekom 7. ili 8. redu. On nije napadač na novinare, i ni na koji način, prema našim dokazima nije ni mogao da bude“, kazao nam je Miljković.

Miljković je naglasio istovremeno da on ne ulazi u to ko je maskirani mladić, odnosno da li je on ili nije odgovoran za napad na novinarsku ekipu Kallxo-a.

„I moj branjenik i ja kao njegov advokat osuđujemo svaki napad na novinare i svaki napada na policiju“, kazao je za KoSSev.

Naglasio je da će dokaze podneti sudu, uključujući i ovu fotografiju, u pokušaju da se mladić što pre pusti na slobodu, iako, usled celokupne situacije, nije „preterani optimista“.

N.V. se trenutno nalazi u pritvornom centru u Kosovskoj Mitrovici. Uhapšen je juče u 17:30 kod mesta Klik, između Leposavića i Sočanice.

„On je sada malo bolje, ali je juče bio veoma uznemiren“, posvedočio nam je u kakvom je stanju uhapšeni mladić.

Odluka o tome da li će se doneti mera produžetka pritvora ili puštanja na slobodu, biće poznata do nedelje u 17:30.

Stavljaju mu se na teret tri dela: Uništenje ili oštećenje imovine, izazivanje rasne mržnje i netrpeljivosti, i učešće u delima huliganizma.

Da je mladi Leposavac uhapšen, saopštio je juče prvi kosovski ministar unutrašnjih poslova, kako to inače redovno čini već mesecima unazad, objavljujući pune generalije uhapšenog i bez ograde da se isti sumnjiči ili tereti za krivična dela.

I dok je Svećlja precizirao da se radi o napadu na prištinski Kallxo, policija je potom saopštila da je isti muškarac uhapšen zbog napada na novinare iz više medija.

Inače, 29. maja, kada su i započeti protesti Srba ispred tri opštine na Severu tri dana nakon ulaska gradonačelnika u njih – Udruženje novinara Kosova (AGK) izvestilo o napadu na ekipu Kallxo-a, odnosno na njihov službeni automobil.

Automobil ove medijske kuće tog dana, prema ovom izveštaju, ispisan je simbolom četiri S.

Oko 30-ak napada na novinare i medijske ekipe zabeleženo je za poslednje dve nedelje na Severu. Ovi incidenti naišli su na snažnu osudu svih domaćih, regionalnih i svetskih medijskih udruženja, uključujući i osude međunarodnih zvaničnika.

Comments

Pročitaj još