• Početna>
  • Vesti>

Gimnazijalci iz Orahovca završili pokloničko putovanje po Crnoj Gori

Foto: Radio Goraždevac

Na poziv HO,, Sveti Ilarion Zetski,,iz Podgorice, a sa blagoslovom paroha orahovačkog Milana Stanojevića, učenici i profesori Gimnazije Orahovac su boravili u trodnevnoj poseti Podgorici.

Članovi ove humanitarne organizacije koji se okupljaju pri manastiru Sv. Simeona Dajbabskog su iz pomoć humanih ljudi organizovali i omogućili da za tri dana, njihovi gosti iz Orahovca i Velike Hoče posete Cetinjski manastir, kao i manastire Ostrog i Dajbabe, hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, prošetaju starim gradom u Budvi i posete crkvu Svete Trojice u ovome gradu.

U manastiru Ostrog ih je posle Svete Liturgije, u kojoj su svi uzeli učešće, primio ostroški monah otac Roman koji je po blagoslovu igumana Sergija svima darivao ikone, molitvenike i krstiće, a pored moštiju je čitana molitva za njih i sav narod na Kosovu i Metohiji.

U cetinjskom manastiru ih je primio otac Gavrilo upoznao sa istorijatom manastira otvorio na celivanje kivot sa moštima Svetog Petra Cetinjskog i rukom Sv. Jovana Krstitelja, a otac Anastasije sproveo kroz bogatu manastirsku riznicu.

U Hramu u Podgorici su se svi poklonili grobu mitropolita Amfilohija, a u manastiru Dajbabe su se posle liturgije družili za trpezom ljubavi sa ocem Simeonom koji je i služio Sv liturgiju kraj moštiju Sv. Simeona Dajbabskog.

Domaćini iz Podgorice su se potrudili da njihovim gostima iz Metohije bude zaista lepo, a pred povratak kući organizovano je zajedničko druženje pod Goricom uz muziku.

Kako su nam rekli Jovana i Aleksandar, iz organizacije Sv. Ilarion Zetski ovo je samo početak druženja koje će trajati zauvek.

Direktorica „Gimnazije Orahovac“ Dobrila Vitošević se zahvalila svima koji su omogućili ovo pokloničko putovanje.

Hvala HO „Sveti Ilarion Zetski“ i našem ocu Milanu koji su došli na ideju i organizovali đacima, profesorima i roditeljima ovo zaista divno pokloničko putovanje. Hvala sveštenstvu i monaštvu Mitropolije Crnogorsko primorske koji su učinili da osetimo da smo svuda dobro došli, da su svetinje koje smo posetili naš dom, hvala Kolu milosrdnih sestara Ognjena Marija i njihovim prijateljima, domaćinima iz restorana „Gorica“ i dobrotvorima iz svih krajeva Crne Gore. I naravno Jovani, Aleksandru, Luki, Aleksi, Milici i Danici koji su svuda išli sa nama i izmamili osmehe na licima naših đaka koji su prvi put imali prilike da se poklone velikim svetinjama u Crnoj Gori i izvukli ih iz sivila u kojem žive i odrastaju u Orahovcu i Velikoj Hoči. Sve ih pozivamo da dođu i budu naši gosti u Metohiji“, kazala je Dobrila za Radio Goraždevac.

Comments

Pročitaj još