• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Ansambl “Venac” i Ansambl “Kolo” potpisuju Sporazum o saradnji

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ će na zajedničkoj konferenciji za medije, koja će se održati danas u Domu kulture u Gračanici, potpisati Sporazum o saradnji, nakon čega će se održati koncert.

U Domu kulture u Gračanici danas će, sa početkom u 18,30 časova biti održana zajednička konferencija Ansambla “Venac” i Ansambla “Kolo”, na kojoj će biti potpisan Sporazum o saradnji. Na konferenciji će govoriti: 

Snežana Jovanović, direktorka Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“, Brankica Kostić, predsednica Upravnog odbora Ansambla “Venac”, Novak Živić, predsednik Privremenog organa grada Prištine, dr Ljiljana Šubarić, predsednica Opštine Gračanica, dr Zdravko Ranisavljević, direktor Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ i Vesna Burojević, direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

Dva državna ansambla u Srbiji će po prvi put u svojoj istoriji potpisati Sporazum o saradnji kojim započinje nova era u odnosima ove dve ustanove Ministarstva kulture Republike Srbije.

Potpisivanju sporazuma prisustvovaće predstavnik Ministarstva kulture Republike Srbije i predstavnici lokalne samouprave. 

Tom prilikom medijima će se obratiti predstavnici nacionalnih ansambala i predstavnici lokalne samouprave. 

Direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Vesna Burojević će u drugom delu konferencije predstaviti i otvoriti deo izložbe „Jedan vek baleta“ autorke Jelice Stevanović, koja je otvorena pre nekoliko dana u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije i Narodnom pozorištu u Beogradu, a sa Ansamblom “Kolo” putuje zajedno na turneji. 

Nakon konferencije održaće se zajednički koncert Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „KOLO“ i Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „VENAC“ u Domu kulture u Gračanici sa početkom u 20,00 časova.

Nakon sedam godina pauze “KOLO” i “VENAC” će zaigrati zajedno u Gračanici i na taj način ozvaničiti početak jednog novog poglavlja u odnosima dva državna ansambla Republike Srbije. 

Izgradnjom međusobnog poverenja i zajedničkim radom na problemima sa kojima se suočavamo u scenskom folkloru želimo da budemo primer i drugim subjektima u kulturi kako međusobnom saradnjom mogu lakše da se izbore sa izazovima u svojim oblastima, a sve na dobrobit nacionalne kulture u Republici Srbiji. 

Pokrovitelj koncerta je Ministarstvo kulture Republike Srbije. 

Comments

Pročitaj još