Vlada Kosova o nacrtu statuta koji je predložio Rama

Foto: Tanjug

Vlada Kosova se izjasnila o nacrtu statuta koji je predložio premijer Albanije Edi Rama. Prema rečima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici. Vlada Kosova se prvi put izjasnila nakon što je Albanija prosledila nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu.

Portparol vlade Perparim Krieziu je u pisanom odgovoru RTK rekao da Kosovu nisu potrebni drugi posrednici u ovom procesu.

„Pitanje gradonačelnika četiri opštine na severu zemlje je pitanje poštovanja ustava, vladavine prava i pružanja usluga našim građanima, što im je, zbog bojkota koji diktira Srbija, nedostajalo za punih 6 meseci. Pitanje dosadašnjih sporazuma o pridruživanju opština sa srpskom većinom je pitanje funkcionalnosti države Kosovo, a to je dokazao i nacrtom koji je predstavio Upravljački tim na čelu sa poslanikom Vučića za Republiku Srpsku na Kosovu i nedavno sa Non – lpejperom Akademije nauka i umetnosti Srbije koji govori o “srpskom svetu”, rekao je Perparim Krieziu, portparol Vlade Kosova.

„U oba slučaja pitanje je Kosovo. U oba slučaja opasnost je Srbija. Oni koji su slobodni u stavovima i bez ikakvog opterećenja, to razumeju. Očekujemo podršku zvanične Albanije. Imamo mnogo posrednika“.

Za nacrt Asocijacije koji je predložio albanski premijer Edi Rama bilo je mnogo reakcija u Prištini i Tirani.

Opozicija u Albaniji je oštro reagovala, čak je išla toliko daleko da je to opisala kao tekst napisan u Beogradu. Dok je ovaj nacrt dobio najveću podršku na Kosovu od DPK.

Comments

Pročitaj još