• Početna>
  • Vesti>

Studenti na protestu u Zvečanu: Mladim ljudima jeste mesto na Kosovu i Metohiji

Foto: Radio Mitrovica sever

Više desetina studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, sa svojim kolegama pristiglim sa ostalih univerziteta u Srbiji, okupili su se danas u Zvečanu, na mestu gde Srbi već 14 dana protestuju.

Predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić rekla je da su studenti Srbije danas uz svoje kolege sa prištinskog Univerziteta , ali i uz sve svoje sunarodnike, okupljene u borbi za svoja prava.

“Ja sam konkretno student Univerziteta u Beogradu i predstavljam sve studente državnih i privatnih univerziteta i mislim da je jako važno da se kao mladi ljudi pre svega podržavamo i da ovim znakom pažnje danas, možema zaista da pokažemo javnosti da je mladim ljudima mesto na Kosovu i Metohiji” poručila je Smiljanić.

Studenti su izveli kratak performans, obučeni u majice sa porukom “Izađi mala”  koju je pratila i karikatura.

Studentkinja treće godine doktorskih studija iz oblasti srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici Sara Jekić, izvela je pesmu “Ostajte ovdje” Alekse Šantića.

U Zvečanu su u blizini zgrade opštine i danas okupljeni građani. Noć je protekla mirno.

Ovog jutra, vozila specijalne jedinice Kosovske policije koja su se dosad nalazila ispred ulaza u opštinsku zgradu, izmeštena su u ulicu niže, pa se sada nalaze nedaleko od službenog ulaza osnovne škole “Vuk Karadžić gde je postavljen i šator.

Građani u tri opštine na severu Kosova i Metohije- Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i danas protestuju tražeći ispunjenje tri zahteva: Da se specijalne jedinice Kosovske policije povuku iz zgrada lokalnih samouprava i sa severa Kosova, da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština i da se uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu.

U Leposaviću se danas ispred zgrade Opštine organizuje akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Comments

Pročitaj još