• Početna>
  • Vesti>

Nastavljaju se mirni protesti na severu KiM; vozila specijalne policije izmeštena sa druge strane opštinske zgrade

Foto: Radio Mitrovica sever

U Zvečanu su u blizini zgrade opštine i danas okupljeni građani. Noć je protekla mirno. U ovom trenutku, broj građana okupljenih nedaleko od zgrade lokalne samouprave u ovom mestu, znatno je veći u odnosu na jutarnje sate. Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, izveli su danas performans na mestu okupljanja građana i tako dali podršku sunarodnicima u borbi za njihova prava.

Ovog jutra, vozila specijalne jedinice Kosovske policije koja su se dosad nalazila ispred ulaza u opštinsku zgradu, izmeštena su u ulicu niže, pa se sada nalaze nedaleko od službenog ulaza osnovne škole “Vuk Karadžić gde je postavljen i šator.

Građani u tri opštine na severu Kosova i Metohije- Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i danas protestuju tražeći ispunjenje tri zahteva: Da se specijalne jedinice Kosovske policije povuku iz zgrada lokalnih samouprava i sa severa Kosova, da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština i da se uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu.

Slična je situacija i u ostale dve opštine na severu, u Leposaviću i Zubinom Potoku gde građani takođe, jedanaesti dan zaredom iskazuju miran protest i ostaju pri svojim zahtevima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u sinoćnjem obraćanju javnosti zahvalio narodu na KiM što se kako je rekao “dostojanstveno bori za svoja prava”, ističući da je važno sačuvati mir i pokazati da možemo da razgovaramo sa svima.

“Imali smo vrlo složene, kompleksne razgovore sinoć, danas nastavljene. Razgovarao sam sa britanskim posrednikom za Zapani Balkan Stjuartom Pičom. Nastaviću sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije od petka do nedelje. Sutra imamo ceo dan razgovore sa predsednicom Indije. Ogromna čast za našu zemlju “rekao je Vučić.

On je zahvalio narodu na KiM koji se na miran i dostojanstven način bori za svoja prava.

“Želim da im kažem da je država Srbija uvek uz njih, da je važno da sačuvamo mir i da pokažemo da mi možemo da razgovaramo sa svima za razliku od nekih koji misle da provokacijama mogu da reše svoje probleme” dodao je predsednik Srbije.

Predstavnici EU i SAD ponovili su u više navrata zajednički zahtev za hitnim zaustavljanjem napetosti na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Comments

Pročitaj još