• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg: Preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da najoštrije osuđuje nedavne napade na trupe KFOR-a na severu Kosova, u kojima je ranjeno skoro 40 pripadnika mirovnih snaga i dodao da Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije.

“Takvi napadi su neprihvatljivi i moraju se zaustaviti”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Pobjedu.

“Na Kosovo šaljemo još oko 500 vojnika iz operativne rezerve za Zapadni Balkan, a dodatni bataljon rezervnog sastava smo stavili u veću pripravnost, tako da i oni mogu biti raspoređeni po potrebi. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da KFOR ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat”, kazao je.

Naša misija KFOR-a će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu i nastavićemo da delujemo nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija, na osnovu Rezolucije Savjeta bezbednosti UN 1244 iz 1999, rekao je generalni sekretar NATO.

Kako je dodao, nasilje vraća Kosovo unazad, kao i ceo region, a dovodi u pitanje i evroatlantske aspiracije.

“I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i uključiti se u dijalog uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru”, kazao je on.

NATO će nastaviti da igra svoju ulogu kako bi podržao trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana, rekao je.

Comments

Pročitaj još