• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Postoje izazovi u bilateralnim odnosima sa Kurtijem

Foto: Tanjug

Odnosi između naroda Sjedinjenih Država i Kosova su čvrsti i neće se promeniti, ali postoje “neki izazovi u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, rekao je američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

“Nastavićemo da budemo vaš najjači oslonac u međunarodnoj zajednici”, dodao je on u izjavi koju je dao pojedinim novinarima u Prištini.

Eskobar je izrazio nadu da će narod Kosova razumeti da “trenutne poteškoće sa premijerom neće uticati na ovo osećanje”.

Govoreći o trenutnoj situaciji na severu Kosova, Eskobar je rekao da je put napred predlog EU o trenutnoj deeskalaciji, uključujući plan da gradonačelnici ne rade iz opštinskih zgrada dok su na terenu tenzije, te organizovanje novih izbora uz učešće Srba i realizacija Ohridskog sporazuma.

Ohridski sporazum je postignut marta i zapravo je reč o aneks dokumentu za implementaciju Osnovnog sporazuma o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU.

“To znači da moramo da vidimo stvarni napor Kosova da formira Zajednicu i takođe moramo da vidimo korake koje preduzima Srbija. To mora da se uradi sada, o tome moramo da se dogovorimo danas i sutra, jer od petka Miroslav Lajčak i ja podnosimo izveštaj našim pretpostavljenima da li smo uspeli ili ne”, rekao je Eskobar.

Eskobar je rekao da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom način da se ukine kontrola Srbije nad severom, odnosno da se stavi pod kontrolu Kosova. Rekao je i kako Kosovo mora odmah da predstavi nacrt statuta za formiranje Zajednice.

Na pitanje koje mere će biti preduzeti protiv Kosova ukoliko ne bude konstruktino, Eskobar je rekao: “Ne možemo ništa da planiramo, videćemo kako odatle”.

Dodao je da će, ukoliko posrednička misija ne uspe, to značiti da Kosovo nije zainteresovano za koordinaciju, tačnije, kako je kazao, “ne Kosovo, već premijer Aljbin Kurti”.

Comments

Pročitaj još