Stano: Preduzeti konkretne korake za deeskalaciju

Foto: EU

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je, komentarišući situaciju na Kosovu, da je najvažnije da Beograd i Priština preduzmu konkretne korake za deeskalaciju situacije na terenu.

On je pozvao dve strane da rade na održivom rešenju i dodao da je platforma za to dijalog uz posredstvo Evropske unije.

“Uvek smo spremni da ugostimo i pozovemo na sastanak predsednika Vučića i premijera Kurtija, kada se steknu uslovi za to i kada njih dvojica budu pristala”, rekao je Stano na konferenciji za medije.

On je naveo da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki emisar za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas posetiti Prištinu, a da će sutra biti u Beogradu.

Istakao je da će njih dvojica da ponove evropske i američke pozive da se deeskalira situacija i da se preduzmu koraci ka postizanju održivog rešenja.

Kako je rekao, Lajčak će nakon posete o stanju na terenu obavestiti visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, koji će o tome izvestiti zemlje članice, nakon čega će one doneti odluku o narednim koracima.

Stano je podsetio da je Borelj, u ime svih 27 članica EU, pozvao dve strane na preduzimanje mera za deeskalaciju situacije.

Comments

Pročitaj još