• Početna>
  • Vesti>

Srba i dalje na mirnim protestima, u Zvečanu pripadnici Kfor-a uklonili bodljikavu žicu

Osmi dan protesta građana na severu Kosova. Srbi zahtevaju da se specijalne jedinice kosovske policije povuku iz zgrada lokalnih samouprava Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i sa severa KiM , kao i da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština. Okupljeni zahtevaju i da uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović budu oslobođeni.

U Zvečanu ispred opštinske zgrade građani su počeli da se okupljaju pre sedam sati. Izvestan broj njih, proveo je tu celu noć.

KFOR se i dalje nalazi ispred zgrada opština, a u Zvečanu su raspoređeni na pet glavnih raskrsnica u naselju.

Zaposleni radnici opštine Zvečan, koji od 26. maja ne mogu na svoja radna mesta, upisuju se i ovoga jutra uredno u evidencije dolaska na posao ispred prostora ograđenog bodljikavom žicom.

Maturanti OŠ “Vuk Karadžić” uz zastave Srbije i transparent “Zvečan je večan” proslavljaju završetak osnovnoškolskog obrazovanja iza bodljikave žice i u dane protesta.

Maturanti su izveli performans ispred ograde sa bodljikavom žicom. Recitovali su srpske rodoljubive pesme, a pre toge su se okupili ispred crkve Svetog Đorđa i prodefilovali glavnom ulicom noseći transparent “Zvečan je večan” i srpske trobojke.

U Zvečanu je danas pored maturanata okupljen veliki broj građana i zaposlenih u lokalnim samouprava.

Učenicima Srednje škole u Zvečanu i njihovim nastavnicima onemogućen je pristup zgradi, pa su danas bili primorani da zapošnu polaganje maturskog ispita u prostorijama Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

Školski pedagog Suzana Aleksić, je rekla novinarima da su krenuli sa aktivnostima po pitanju polaganja maturskog ispita u prostorijama OŠ”Vuk Karadžić”, jer su bili sprečeni da to obave u zgradi svoje Srednje škole.

“Krenuli smo sa polaganjem ispita iz srpskog jezika, svi učenici su se odazvali i došli u učionice koje nam je ustupila osnovna škola u Zvečanu.

Teško nam je bilo da se organizujemo i prebacimo sav materijal iz naše škole u osnovnu školu, jer vidite kakva je situacija, nije nam dozvoljen pristup sa učenicima, već je dozvoljeno da jedan ili dva nastavnika uđu u čkolu i iznesu ono što je potrebno.

Ovo loše utiče na učenike, vidim da su deca razočarana i tužna i nadam se da to neće imati negativan uticaj na današnji ispit. Zbinjeni su potpuno i razočarani kao i svi mi”, izjavila je Aleksić.

Srbi danas mirno protestuju i ispred opštinske zgrade u Leposaviću. Prisutno je stotinak građana, njihovi zahtevi su isti. U međuvremenu, pripadnici snaga KFOR a, uklonili su bodljikavu žicu koja je bila razvučena duž metalne ograde na par desetina metara od zgrade opštine Zvečan, odakle je onemogućen pristup zgradi već osam dana.

Okupljeni građani u Zvečanu danas blokirali prolaz vozilu policije nakon što je prethodno došlo do metalne ograde na opšte iznenađenje svih prisutnih.

Vozilo regularne Kosovske policije došlo je do metalne ograde koja razdvaja okupljene građane i KFOR u Zvečanu, a građani koji su sprečili da se vrati nazad shvatili su ovaj potez kao provokaciju.

Kako nam javlja reporterka sa lica mesta, policajci iz tog vozila su dostavili hranu policijskim službenicima koji se nalaze iza ograde.

Petnaestak minuta kasnije pripadnici KFOR a su pomerili na kratko metalnu ogradu sa koje je neposredno pre toga bila uklonjena bodljikava žica i propustili policijsko vozilo da prođe u pravcu opštinske zgrade.

U Leposaviću miran protest i danas

Povodom Duhovskog ponedeljka, drugog dana velikog praznika Svete Trojice, vladika Teodosije služio je svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva. U hramu Svetog Vasilija Ostroškog se okupio veliki broj vernika. 

Vojnici KFOR-a nalaze se ispred zgrade lokalne samouprave, ograđene bodljikavom žicom na koju su postavljene srpske zastave. Tu su parkirana i vozila kosovskih specijalaca.

Comments

Pročitaj još