• Početna>
  • Vesti>

“Prvo će stradati novinari. Kurti se ponaša kao Milošević nekad”

U novom izdanju emisije “Dogovor!?” o eskalaciji sukoba na severu Kosova, pre svega u Zvečanu, govore novinarka i predstavnica civilnog društva Milica Andrić Rakić, glavni i odgovorni urednik prištinske ATV televizije  Ljeart Hodža i profesor i član Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Ćorac .

Niko od sagovornika Zorice Vorgučić ne vidi izlaz iz trenutne situacije. Strahuju da bi ona mogla još više da eskalira, a po mišljenju Milice Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, najveće žrtve bi mogli biti albanski novinari.

“Kfor, Srbi i novinari, prvenstveno albanski novinari, i pojedini ljudi iz regulane policije mogu da budu meta dok specijalci sede vrlo bezbedno i konforno na svojim pozicijama”, kaže Milica Andrić Rakić.

Ono što je,kako kaže, plaši je što ne vidi nameru premijera Aljbina Kurtija da će se povući uprkos svim upozorenjima međunarodne zajednice. “Ne vidim da će se Kurti povući, ja verujem da će ovo trajati nedeljama, niti će se protesti rasturiti. Dakle, mi smo imali slične situacija 2011. godine, kada su barikade trajale skoro šest meseci, od čega je tri meseca bilo aktivnih svakodnevnih sukoba sa Kforom sa mnogo većom silom, tada se koristio i vodeni top i gumeni meci, bilo je daleko dramatičnije od onoga što je viđeno u ponedeljak, tako da ja ne vidim kako će se ovo brzo rešiti i kako će se doći do političkog rešenja a što duže čekamo političko rešenje, to su veće šanse da neko ozbiljno nastrada”.

Glavni i odgovorni urednik ATV-a Ljeart Hodža podseća da je Kurti kao izlaz iz aktuelne krize ponudio izbore, ali ne i kako će oni biti sprovedeni.

“Ako se i sve strane dogovore i ako bude nekog garanta od Srpske lsite i ostalih političkih faktora na severu da će oni ovaj put da učestvuju na izborima kako bi osigurali da će stanovništvo tamo da izađe na izbore , to je ope procedura koja bi trajala mesec ili dva ili više, a niko ne zna šta bi moglo da se desi za taj mesec”.

Podsetivši na pređašnje zahteve Srpske liste za učešće na izborima, kao što su povlačenje specijalaca sa severa Kosova i formiranje ZSO, Ljeart Hodža kaže: “Pitanje je i da li oni predstavljaju sve Srbe tamo”.

Ipak ističe da aktuelni gradonačelnici Albanci nemaju nikakav legitimitet te da ne mogu da predstavljaju volju Srba na severu.

Sa druge strane profesor Aleksandar Ćorac kaže da Kurti svojim političkim delovanjem u mnogome podseća na bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

“Kada posmatrate politiku Aljbina Kurtija, a da ne znam istoriju koja je iza toga pa ja bih verovao da je to najbolji učenik nacional-komunističkih politika koje su ovde vladale odmah posle raspada SFRJ. Jel u vreme Slobodana Miloševića uspostavljeno da u Glogovcu koji je tad imao 95 albanskog stanovništva bude predsednik opštine Srbin. Jel on mogao da sprovodi normalnu politiku tu? Pa nije mogao. Naravno da je ta politika morala da se produkuje u neki sukob. Danas imate Kurtija koji to radi isto?”.

Zorica Vorgučić: Hoćete da kažete da se Kurti ponaša kao Milošević nekad?

“On se u nekim segmentima ponaša i gore. Možda najbolje kao neki njegov đak”, kazao je Ćorac.

Emisiju “Dogovor!?” pogledajte večeras od 20 časova na Youtube kanalu i Fejsbuk stranici RTV Kim od 20 časova. Ista se emituje i na kanalima Herc, Puls i Mir.

Comments

Pročitaj još