• Početna>
  • Vesti>

Ristuća: Kurti doveo gradonačelnike uprkos sumnjama međunarodne zajednice

Foto: Fejsbuk / KFOR

Komandant Kfora, general-major Anđelo Mikele Ristuča, komentarišući intervenciju Kfora na severu KiM, izjavio je da je rizik bio povezan sa činjenicom da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom gradonačelnika u četiri opštine na severu, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice.

On je u intervjuu za italijanski list ”Republika” rekao da je situacija u Zvečanu kao i drugde izuzetno promenljiva i da se može iznenada promeniti tokom veoma kratkog vremenskog perioda.

Ristuča je kazao da je upravo zbog toga u ponedeljak unapred pripremio veliki kontingent u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika.

„Tvrdoglavost albanskih lokalnih vlasti da ne postupe u skladu sa indikacijama dobijenim od zapadnih partnera, naznakama koje služe da se olakša dijalog, posebno u svetlu napretka postignutog sporazumima u Briselu i Ohridu, u velikoj meri je oslabila ravnotežu. Da budem još precizniji, kažem da ako danas nismo ovde da oplakujemo mrtve među srpskim stanovništvom ili među albanskim policajcima, a to je zato što je intervenisao Kfor i uspeo da povrati smirenost”, kazao je Ristuča.

On je dodao da je “protest izmakao kontroli samih srpskih demonstranata, a da je kosovska policija intervenisala, situacija bi se dodatno pogoršala”. “Tako da smo intervenisali, kako nalažu pravila angažovanja našeg mandata”, naveo je on.

„Ništa se za nas nije promenilo i ništa se nije promenilo posle sukoba 29. maja. Mandat rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje nepromenjen. I spremni smo za svaki slučaj”, poručio je komandant Kfora.

Comments

Pročitaj još