• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer sa Kurtijem o Severu: Ne želim da koristim reč „sankcije“, to su posledice; Ponovio sam zahteve

Foto: Tviter nalog američkog ambasadora u Prištini

Nakon serije kritka na račun kosovskog premijera, uvođenja prvih mera protiv Prištine i najava novih zbog krize na Severu Kosova, ambasador SAD, Džefri Hovenijer, danas se sastao sa Aljbinom Kurtijem. Ponovio mu je zahteve ove zemlje – policija da napusti opštinske zgrade, gradonačelnici da obavljaju funkciju u alternativnim objektima. Nakon završenog sastanka ambasador nije siguran da mu je promenio mišljenje.

Iz dana u dan nižu se kritike na račun kosovskog premijera, uz zahteve za hitnom deeskalacijom situacije, a usled izbijanja nove krize na Severu, prouzrokovane odlukom o nasilnom zauzimanju opštinskih zgrada, bez usaglašavanja sa međunarodnim partnerima.

Sjedinjene Američke Države su najglasnije i svakodnevno šalju pozive Kurtiju da ispuni njihove zahteve. Oni traže od kosovskog premijera da povuče službenike Kosovske policije iz opštinskih objekata, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju funkcije u alternativnim objektima.

Pre dva dana stigla je potvrda o prvim merama protiv Prištine. Ukinuto je učešće Kosova u međunarodnoj vojnoj vežbi u ‘Defender Europe 23’, a razmišlja se i o drugim akcijama.

SAD trenutno „nemaju entuzijazam“ da utiču na zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali i da aktivno rade na napretku Kosova ka evro-atlantskim integracijama, kazao je tada upravo američki ambasador u Prištini.

Kurti je međutim, juče praktično odbio zahteve SAD-a, navodeći da će se specijalci povući kada se „rulja“ i „fašistička milicija“ vrate u Srbiju ili u zatvor na Kosovu, dok je ujedno kazao da ne može da traži od novih gradonačelnika da ne obavljaju funkcije u opštinskim kancelarijama.

Dan kasnije Kurtija je posetio američki ambasador u Prištini.

Nakon sastanka poručio je da je reč o redovnom susretu, te da su razgovarali o situaciji na Severu.

Potvrdio je da mu je još jednom izneo dva zahteva, ali i treći – da se primeni briselski i ohridski sporazum.

„Razgovarali smo i o značaju da se krene dalje sa primenom Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Izrazio sam zabrinutost zbog situacije na Severu. Ohrabrujemo Vladu Kosova da pomogne u deeskalaciji i takođe se nadamo da će Vlada Srbije preduzeti korake da pomogne da se postigne bolja situacija na Severu“, rekao je Hovenijer, prenose prištinski mediji.

Osvrnuo se i na mere protiv Prištine, navodeći da ne želi da upotrebi reč „sankcije“ protiv Kosova, jer su to, kako kaže, samo posledice koje su uzrokovanje trenutnom situacijom.

On se nada da neće biti novih posledica.

„Ne mogu da kažem kakve bi to mogle biti posledice. Rekao bih da SAD misle da treba da podstaknemo Vladu Kosova da uradi ono što mislimo da je izuzetno važno da uradi sada“, rekao je Hovenijer, prenosi Klan Kosova.

Kaže i da je trenutno najvažnija deeskalacija situacije.

„Za tako nešto je potrebna odluka premijera Kurtija i Vlade Kosova. Upravo o tome smo sada pričali”, rekao je Hovenijer.

Ambasador, međutim, kako prenosi Ekonomia Online, kaže da nije siguran da je uspeo da promeni Kurtijevo mišljenje.

„Ne mogu da kažem da sam promenio Kurtijevo mišljenje, ali imali smo dobru diskusiju i jasno je šta SAD kažu da treba da se desi“, još jednom je podcrtao.

Comments

Pročitaj još