• Početna>
  • Vesti>

Nakon mera protiv Prištine opozicija kritikuje Kurtija i traži ostavku; on kritikuje Blinkenovu izjavu: „Naivna, pogrešna“

Foto: Kim

Odluka o isključenju KBS-a iz vojne vežbe „Defender Europe“ uz navode o razmatranju daljih akcija protiv Kosova, a sve to zbog novonastale situacije na Severu, naišla je na kritike dela opozicije na Kosovu. Kritike se upućuju direktno kosovskom premijeru, kojeg optužuju za narušavanje odnosa sa „najvećim prijateljem Kosova“, dok jedan od lidera traži ostavku. Kosovski premijer, sa druge strane, negoduje zbog osuda iz SAD-a, tj. konkretno izjave državnog sekretara ove zemlje, navodeći da su tvrdnje naivne, nepravedne i pogrešne.

Nakon najnovije eskalacije situacije na Severu Kosova do koje je došlo usled Kurtijeve odluke o zauzimanju zgrada tri opštine na Severu Kosova bez usaglašavanja sa međunarodnim partnerima, juče je stigla potvrda o prvim merama protiv Prištine.

Ukinuto je učešće Kosova u međunarodnoj vojnoj vežbi u ‘Defender Europe 23’, a razmišlja se i o drugim akcijama. SAD trenutno „nemaju entuzijazam“ da utiču na zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali i da aktivno rade ka napretku Kosova ka evro-atlantskim integracijama, potvrdio je juče američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer.

On je ujedno zatražio od kosovskog premijera da hitno deeskalira situaciju i izneo dva zahteva – da policijski službenici napuste opštinske zgrade, a novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju u alternativnim objektima.

„Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, za manje od tri godine na vlasti, vratili su Kosovo deset godina unazad“, oglasio se u međuvremenu lider AAK, Ramuš Haradinaj.

Kaže da je isključivanje Kosova iz NATO vežbe ‘Defender Europe 2023’ „alarm za nacionalnu bezbednost“.

„Mora da ste vrlo kratkovidi da biste bili neprijateljski raspoloženi prema celom demokratskom svetu u ovo delikatno vreme“, kazao je Haradinaj.

Tvrdi da je Kosovo ulagalo decenije u izgradnju prijateljstava i saveza.

„U našem slučaju pojavljuje se Aljbin Kurti i pokušava da to sruši. Bilo je i drugih u našoj istoriji koji su želeli da sruše ove saveze, ali Kosovo je bilo veće od njihove malenkosti i trijumfovalo je. Ono nema drugu alternativu osim da i sada trijumfuje“, poručio je Haradinj.

Kaže da je Aljbin Kurti „premlad da promeni orijentaciju Kosova i njegovog naroda“.

„Narod Kosova, koji je najprozapadniji narod na kontinentu, znaće kako da zaštiti svoje prijatelje i svoju orijentaciju“, rekao je.

Kaže da Kurti ima samo jednu šansu, odnosno da „jednom u životu uradi nešto dobro za Kosovo“.

„Podnesite ostavku danas“, poručio mu je.

Krasnići: Vlada Kosova da preispita i hitno promeni svoj pristup

Ujedno je i Demokratska partija Kosova izrazila zabrinutost zbog narušavanja odnosa sa SAD-om. Zatražili su od kosovske vlade da preispita i hitno promeni svoj pristup.

Predsednik ove stranke, Memlji Krasnići, poručio je juče na sastanku Predsedništva PDK da je zabrinut zbog nedavnih dešavanja na Severu, ali i pravca kojim je Kosovo krenulo pod vođstvom Aljbina Kurtija.

U saopštenju PDK se navodi da rukovodstvo ove partije izražava duboko razočarenje zbog nekoordinisanog delovanja vlade sa „strateškim saveznicima, koje je već počelo da rezultira direktnim kaznama, nakon što je Kosovo isključeno iz najveće međunarodne vežbe NATO-a u regionu Balkana“.

„Ovo isključenje je konkretan znak pogoršanja odnosa Kosova sa SAD i NATO-om i upozorenje je na druge posledice, ukoliko vlada ne počne da se ponaša na odgovoran način“, dodaje se u saopštenju.

PDK je ujedno najoštrije osudila „nasilje kriminalnih grupa usmereno protiv pripadnika KFOR-a, ali i Kosovske policije, a posebno prema predstavnicima medija“.

Članovi Predsedništva ove stranke izrazili su punu podršku gradonačelnicima opština Zubin Potok i Zvečan, koji dolaze iz redova PDK.

„Oni su odgovorno pokazali spremnost da služe svim građanima, bez razlike“, ističe se u saopštenju.

Iz ove stranke su zatražili od Kurtija i Osmani da hitno sazovu sednicu Saveta bezbeddnosti Kosova.

Predsedništvo Demokratske partije Kosova ocenjuje da stvorena situacija zahteva odgovoran pristup kosovskih institucija, „a ne populističke akcije koje mogu doneti dugoročne posledice po budućnost Kosova“.

Sa druge strane, pozvali su sve građane da ostanu mirni i da „ne budu deo bilo kakve manipulacije ili nasilnog ponašanja koje narušava red, zakon i demokratiju u zemlji“.

Ljimaj: Kurti „ni ovde, ni tamo“

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Nisma, Fatmir Ljimaj, oglasio se uz navode da je Kosovo „palo na ispitu“.

Kaže da je novonastala situacija tipična za kosovskog premijera – „ni ovde, ni tamo“.

„Puni obim suvereniteta i poštovanje ustavnosti ostvarujemo u bliskoj saradnji sa našim međunarodnim prijateljima sa kojima smo putovali 25 godina“ ocenio je.

Tahiri: Prvi put da Kosovo ima antiameričkog lidera

Bivša glavna pregovaračica Prištine u dijalogu sa Beogradom, Edita Tahiri, istakla je da je kosovski premijer, uspeo da naruši strateški savez Kosova i Amerike.

„Od antiamerikanizma do donkiһotizma, Aljbin Kurti je uspeo da naruši strateški savez Kosova i Amerike! Kosovo je Amerika otvoreno kaznila kaznenim merama. Ovo je prvi put da Kosovo ima antiameričkog lidera, dok će naša država, poznata kao najproamerička država na svetu, snositi posledice!“, navela je.

Kurti: Izjava Blinkena naivna i pogrešna

I dok opozicija kritikuje Kurtija za narušavanje odnosa sa SAD-om, kosovksi premijer negoduje zbog izjave državnog sekretara ove zemlje koji je nakon upada specijalnih jedinica u opštinske zgrada na Severu Kosova ovaj potez osudio, navodeći da su time pojačane tenzije, te je pozvao Kurtija da deeskalira situaciju.

„Mislim da to nije samo nepravedno, pogrešno i štetno, već je u isto vreme i veoma naivno. Možda će sekretar Blinken ovo dodatno objasniti jednog dana, ali definitivno nije bilo od pomoći“, rekao je Kurti za britanski Gardijan.

Kosovski premijer je ujedno kazao da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD-a, Gabrijelom Eskobarom.

Potvrdio je da je Eskobar zatražio od Prištine da premesti gradonačelnike u druge prostorije ili da ih nateraju da rade od kuće, što je on odbio.

„Ne možemo imati ‘Zoom’ gradonačelnike, mi smo demokratska republika. Demokratska republika ne može da se preda fašističkoj miliciji“, rekao je Kurti koji je prethodno za tenzije, sukobe na Severu i celu novonastalu situaciju optužio kriminalne grupe koje podržava Beograd.

„Juče nam je konačno i svima dokazano koga imamo nasuprot – grupe ekstremne desnice u maskama, koje vandalizuju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim i koji uzdižu nacionalističke i šovinističke simbole, kao na primer četiri ‘S’ i ‘Z’, ruske agresije na Ukrajinu“, kazao je kosovski premijer.

Comments

Pročitaj još