• Početna>
  • Vesti>

U Zvečanu mirno, pripadnici KFOR-a i dalje oko zgrade opšine

Foto: Radio Mitrovica sever

Građamo su dalje je okupljeni u Zvečanu u ulici koja vodi do zgrade opštine.

Snage Kfora sa opremom sa razbijanje demonstracija postavili su novi kordon nedaleko od zaštitne ograde ispred zgrade lokalne samouprave u Zvečanu. U koturovima je doneta i bodljikava žica, koja je u jednom trenutku postavljena pa sklonjena.

Situacija je trenutno mirna.

Doskorašnji predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević izjavio je novinarima ispred Opštine Zvečan da je danas organizovan jedan miran protest građana, baš onakav kakav je bio i juče.

Milosavljević je podsetio na dva osnovna zahteva koje su i juče predstvanici Srba izneli u javnost – zahtev da se sve specijalne jedinice Kosovske policije povuku iz opština sa srpskom većinom i drugi – da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze u opštinske zgrade na severu Kosova i Metohije.

Kao odgovor na nemire i ranjavanje pripadnika Kfora, NATO je odredio raspoređivanje Operativnih rezervnih snaga (ORF) za Zapadni Balkan, saopšteno je iz Združene komande NATO-a u Napulju.

U saopštenju obavljenom na Tviter nalogu Komande, dodaje se da Komanda nastavlja da ”pomno prati” situaciju na Kosovu i da će nastaviti da koordinira sa Kforom, kako bi se osiguralo da ”imaju sve sposobnosti i snage koje su im potrebne da obezbede okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice u skladu sa mandatom na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999.

Episkop novobrdski Ilarion, vikar njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija, služiio je danas  u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog  u Leposaviću moleban za mir na Kosovu i Metohiji kome je prisustvovao veliki broj vernika.

Comments

Pročitaj još