• Početna>
  • Vesti>

Peci napustio zgradu opštine Zvečan; situacija trenutno mirna

Foto: Radio Mitrovica sever

Novoimenovani gradonačelnik opštine Zvečan Iljir Peci napustio je zgradu ove lokalne samouprave oko 19h, u pratnji jakih snaga kosovske specijalne policije. Peci nije davao izjave za medije iako se u tom trenutku ispred opštinske zgrada nalazio veliki broj novinarskih ekipa.

Situacija u Zvečanu je i dalje mirna ali napeta. Pripadnici specijalnih jedinica Koovske policije sa oklopnim vozilima i dalje se nalaze ispred zgrade Opštine Zvečan. Ulice koje vode ka centru ovog naselja i dalje su blokirane za saobraćaj. Kako reporter Radija Kosovska Mitrovica nezvanično saznaje na terenu, predviđeno je da pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ostanu na ovim položajima i tokom noći.

Pripadnici Kosovske policije ušli su danas u zgradu Opštine Zvečan, nakon incidenta U zgradu opštine ušlo jea sa njima i novo rukovodstvo lokalne samouprave. Oko 16h, posetio ih je i kosovski ministar administracije i lokalne samouprave Eljber Krasnići. Kako javljaju reporteri, Krasnići je došao pod jakom policijskom pratnjom i nije se dugo zadržao u zgradi Opštine.

Ispred zgrade opštine u Zvečanu su pripadnici specijalne kosovske policije, kao i blindirana oklopna vozila za razbijanje demonstracija. Jedno policijsko vozilo je zapaljeno i gorelo nedaleko od zgrade opštine.

Svi prilazi centru Zvečana su blokirani i nemoguće je prići vozilom.

Tokom celog dana, građani su bili prisutni na ulicama zvečana, i u grupicama mirno posmatrali dalji razvoj situacije.

Zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Danica Radomirović potvrdila je za program Radija Kosovska Mitrovica da je u KBC-u primljeno desetak građana sa lakšim telesnim povredama.

Kako je Radomirović precizirala, povrede su nastale od šok bombi i suzavca, a povređenima je ukazana prva pomoć.

Ona je dodala da su svi povređeni otpušteni na kućno lečenje.

Predstavnici novoformirane opštine iz redova albanske zajednice danas su krenuli da zauzmu prostorije opštine u Zvečanu, u pratnji specijalnih jedinica kosovske policije.

Nešto posle 12 časova prvo u Zvečanu, a potom i u Kosovskoj Mitrovici začule su se sirene za uzbunu.

U Kosovskoj Mitrovici je tokom celog dana mirno, a na glavnom mostu se nalaze pripadnici italijanskih Karabinjera.

Građani su se nakon oglašavanja sirena okupili u blizini opštine, gde su se nalazili i pripadnici KFOR-a, EULEKS-a i Kosovske policije.

Naš novinar na terenu iz Zvečana javio je da su predstavnici novoformirane opštine iz redova albanske zajednice krenuli da zauzmu prostorije opštine u Zvečanu u pratnji specijalnih jedinica kosovske policije. Zaposleni u opštini i građani bili su okupljeni u velikom broju na samom ulazu, tačnije stepeništu zgrade i nisu dozvolili da uđu u prostorije opštine.

Policija je razgovarala sa građanima, tačnije, kako smo videli na licu mesta, sa Aleksandrom Arsenijevićem iz srpske opozicione stranke Srpski opstanak i ubrzo nakon toga krenuo je upad uz podršku jakih policijskih snaga. Svi građani okupljeni ispred ulaza u optštinu, bili su goloruki, bez ikakvog naoružanja i sa podignutim rukama u vis, kako bi dokazali da nemaju oružje kod sebe, ali se mirno protive zauzimanju prostorija privremenog organa opštine Zvečan.

U incidentu koji je usledio uprkos tome što su građani bili mirni i nenaoružani, policija je koristila suzavac i šok bombe.

I u Zubinom Potoku se začula sirena za vazdušnu opasnost, zbog čega su građani počeli da se okupljaju u centru ove opštine. Nešto pre 15 časova konvoj vozila specijalne jedinice Kosovske policije ušao je u opštinu Zubin Potok. Kako objavljuju albanski mediji, i tamo je novoizabrani gradonačelnik sa saradnicima ušao u zgradu opštine.

Foto: Dukagjini

I novoizabrani gradonačelnik Leposavića, Ljuljzim Hatemi, ušao je u opštinsku zgradu a nedugo nakon toga postavljena je i kosovska zastava.

Barikade u vidu šljunka i kamiona, koje su se nalazile nedaleko od objekta pomenute lokalne samouprave – uklonjene su.

Inače, danas se povodom dešavanja u Zvečanu oglasila i Kosovska policija saopštenjem u kome navodi da su građani u Zvečanu bili nasilni a da objekte u koje su upali koriste “kriminalne strukture za mobilizaciju i okupljanja” .

Ponašanje kosovskih vlasti danas su osudili i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer i predstavnici EU.

Comments

Pročitaj još