• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska: EU, Kvinta i Kfor da spreče eskalaciju nasilja na severu Kosova

Foto: Radio Mitrovica sever

Eparhija raško-prizrenska zatražila je od Evropske unije, Kvinte i Kfora da se hitno spreči eskalacija nasilja na severu Kosova, do koje je došlo zbog nasilnog  upada pripadnika Kosovske policije u zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

,,Povodom današnje eskalacije bezbednosne situacije na severu Kosova, gde je teško naoružana kosovska policija, nasilno zauzela zgradu opštine Zvečan, koji je gotovo sasvim naseljen Srbima, sa ciljem da po svaku cenu postavi gradonačelnika izabranog na nedavnim vanrednim opštinskim izborima koje je celokupno srpsko stanovništvo četiri većinske srpske opštine na severu KiM bojkotovalo, i povodom sukoba sa okupljenom grupom građana na koje su bacani suzavac i šok bombe, Eparhija raško-prizrenska SPC izražava najveću zabrinutost i traži hitnu međunarodnu reakciju EU, ambasadora Kvinte i KFOR-a”, navodi se u saopštenju Eparhije, uz koje su date i fotografije današnjih dešavanja u opštinama na severu.

Dodaju da je zbog odlučnog protesta srpskih građana da se ne dozvoli nasilno zauzimanje zgrada opština Zvečan i Zubin Potok, došlo je do narušavanja javnog reda i mira, da je policija protiv građana upotrebila suzavac i šok bombe (od kojih je jedna bačena i u dvorište lokalne crkve dok je narod pokušavao da se skloni od policije), a jedno policijsko vozilo je zapaljeno.

,,U bolnici u Severnoj Mitrovici primljeno je desetak građana sa različitim povredama od strane policije. Kosovska policija aktivno pomaže preuzimanje opštine i u srpskom većinskom Leposaviću, gde u znak protesta može da dođe i do blokade puta od strane lokalnih Srba i do komplikacija na administrativnim prelazima”, kažu iz Eparhije.

Osvrnuli su se i na informacije da za akciju upada u opštine na severu prištinske vlasti nisu dobile saglasnost EU i zemalja Kvinte.

,,Budući da prema navodima iz štampe na albanskom jeziku Albanian post, Koha, ambasadori Kvinte i EU nisu dali saglasnost niti podržavaju izvođenje policijske akcije i primenu sile za uvođenje ,,gradonačelnika”, koji nemaju podršku građana, a radi uspostavljanja mira i dalje eskalacije koja može da ima nepredviđene posledice, naša Crkva apeluje na šefa misije EU, ambasadore Kvinte i komandanta KFOR-a, da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute ,,političke predstavnike” dok se ne nađe mirno i političko rešenje. U protivnom može da dođe do višestrukog pogoršanja međuetničke situacije i ugrožavanja života građana. Okupacioni metodi, preterana upotreba nasilja uz sastrašivanje stanovništva i etničko nasilje nikada nisu bili metod za rešavanje postojećih problema”, navodi se u saopštenju.

Ukazali su i da Eparhija, koja se već danima žali na nezakonito ponašanje kosovskih vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i kršenje osnovnih verskih i imovinskih prava i sloboda, sa zaprepašćenošću gleda najnovije neodgovorno i agresivno ponašanje kosovskih vlasti koje čitav region guraju u haos i nasilje.

,,Kao što nigde u svetu pitanja posebno vezana za etničke zajednice ne mogu biti rešena nametanjem okupacionih metoda i policijskog nasilja, tako ovaj način ponašanja koji je odnose između kosovskih Srba i Albanaca doveo na najniži mogući nivou u poslednjih 24. godine ne može da donese dobra ni Srbima ni Albancima i preti potpunom prekidu svakog dijaloga”, stoji u saopštenju Eparhije.

Ističe se da je otvorena kolektivna kriminalizacija srpskog naroda od strane kosovskih političara neprihvatljiva i da je ,,plod fanatične ideologije vladajućih kosovskih albanskih struktura protiv svega srpskog, što je otuđilo mnoge mirne građane srpskog porekla od kosovskih institucija i onemogućilo dijalog sa ijednim Srbinom od uticaja i ugleda na ovom prostoru”.

,,Šteta koja je načinjena i posledice nasilja koje može da usledi danas i narednih dana zbog ovakvih neodgovornih političkih odluka nanose štetu i Evropskoj uniji i međunarodnim naporima da se za sve probleme nađu mirna rešenja u političkom dijalogu”, zaključuju u Eparhiji.

Comments

Pročitaj još