• Početna>
  • Vesti>

Osmani sa Varheljijem: Imali smo veoma dobru i plodnu diskusiju, dotakli smo se svih elemenata napretka

Foto Twitter (Oliver Varhelji)

Kosovo i Srbija da sprovedu obaveze iz dijaloga bez odlaganja, ključna je poruka Olivera Varheljija danas na Kosovu. „Uključujući sporazume iz 2015. uključujući prava svih. Moj cilj nije samo da podsetim, već da dodam dodatni element koji će ubrzati preporuke“.

Komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, doputovao je danas na Kosovo. Kako navode prištinski mediji, on je već završio sastanak sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani i održao zajedničku konferenciju za medije. Odmah nakon toga usledio je sastanak sa Kurtijem.

„Imali smo veoma dobru i plodnu diskusiju, mislim da smo se dotakli svih elemenata napretka. Mislim da postoji jasna poruka koja uvek dolazi sa Kosova i iz Prištine, a to je da je Kosovo posvećeno svom usklađivanju sa EU, to ste pokazali. Od 1. januara građani Kosova će se kretati bez viza, to je zajednički uspeh koji će se ne samo doživeti već i iskoristiti”, poručio je Varhelji nakon sastanka sa Osmani.

Ipak, njegova centralna poruka ticala odnosa Prištine sa Beogradom.

„Svi postignuti dogovori sa Srbijom moraju da se poštuju, ceo region će imati koristi od normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Takav dijalog će doneti i rezultate“, naglasio je.

Šef Kancelarije Evropske Unije za Kosovo, Tomaš Sunjog je potvrdio da će on takođe posetiti i severni deo Kosovske Mitrovice.

„Drago mi je što ću ugostiti komesara EU Olivera Varheljia, ovo je poseta koja će produbiti odnose EU i Kosova. On će danas imati intenzivan dnevni red, sastanak sa Vjosom Osmani, nakon toga će se sastati sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, kao i sa zamenikom premijera, Besnikom Bisljimijem. On će takođe posetiti Severni deo Mitrovice“, napisao je Tomaš Sunjog na mreži Tviter.

Dnevni red koji je juče najavila EU ipak je promenjen, te je sastanak sa Osmani najavljen za podne, a 45 minuta kasnije i sa Kurtijem.

Varhelji ujedno planira razgovore sa predstavnicima opozicije, ali i civilnog društva.

„Ovi sastanci će biti prilika da se sagledaju odnosi EU-Kosovo i da se razgovara o nedavnim dešavanjima, kao i o ključnim reformama, uključujući i oblast reforme pravosuđa, energetske tranzicije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, saopšteno je iz Evropske unije.

Ujedno očekuje da Varhelji i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, pokrenu Program unutrašnjih poslova EU-Kosovo, s ciljem daljeg usklađivanja aktivnosti Kosova u sprovođenju zakona i borbi protiv organizovanog kriminala sa standardima EU.

„Ovaj Program koji finansira EU od 6,5 miliona evra biće sproveden u periodu od tri godine uz podršku Francuske, Italije i Belgije i doprineće jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i jačanju međunarodne saradnje“, navode iz Evropske unije.

Osmani se inače Varheljiju danas zvanično zahvalila na podršci od 6,5 miliona evra za vladavinu prava.

„Vladavina prava nije prioritet samo na papiru za institucije Kosova, ona je za sve građane Kosova, i kao takva ostaje na vrhu mog opredeljenja kao predsednika“, rekla je ranije danas.

U saopštenju EU se takođe podseća da su Kosovo i EU potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je na snazi od 1. aprila 2016.

Takođe se podseća na to da liberalizacija viza za Kosovo stupa na snagu 1. januara sledeće godine, te da će Komisija ponovo da izvesti o napretku Kosova na njegovom evropskom putu u Paket proširenja 2023, koji će biti objavljen na jesen.

Comments

Pročitaj još