• Početna>
  • Vesti>

Konzul Aleksandar Nikolić za Džeruzalem post: Kosovo je srpski Jerusalim, srpska Galileja

Foto: Courtesy of Alexander Nikolic

Počasni konzul Republike Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da je Kosovo i Metohija suverena srpska teritorija a da je za srpski narod, njegov kulturno – istorijski značaj ravan onom koji za jevrejski narod imaju Jerusalim ili Galileja.

“Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je zapravo suverena srpska teritorija. Ne samo da je Kosovo srpski Jerusalim – kolevka duhovnosti, nacionalnog identiteta i istorije, već je i srpska Galileja, imajući u vidu demografske tendencije” napisao je Nikolić u autorskom tekstu objavljenom u listu Džeruzalem post, na engleskom jeziku.

U jučerašnjem izdanju ovog  svetski renomiranog i najpopularnijeg izraelskog lista na engleskom jeziku, Nikolić je reagovao na tekst kolumniste Marka Feldmana, pod naslovom “Zašto Izraelci zanemaruju Balkan kao odredište za putovanja?”  eksperta turizma, a za koji konzul smatra da je u smislu verodostojnisti pojedinih podataka, veoma sporan.

U pomenutom tekstu, Feldman između ostalog je naveo da je Srbija bila uključena u jugoslovenske ratove – u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu – koji su se odvijali između 1991. i 2001. godine.

“Mnogi od nas se sećaju bivšeg predsednika Srbije, Slobodana Miloševića, koji je osuđen za ratne zločine i umro u holandskom zatvoru 2006 godine” piše ovaj kolumnista.

Nikolić je na ovu konstataciju reagovao podsetivši da je rat u Sloveniji bio kratak, desetodnevni oružani sukob u kojem su sa obe strane tragično izgubile život 63 osobe i dodao da su u tom periodu koji prethodi raspadu države, Jugoslovensku narodnu armiju, činili vojnici svih etničkih pripadnosti koje su živele u jugoslovenskim republikama, uključujući i nacionalne manjine.

“Što se tiče predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, on nije preminuo osuđen nego optužen. Konačno, poslednji rat u kojem je Srbija učestvovala, kao deo Savezne Republike Jugoslavije, bio je 1999. godine, a ne 2001. kako je napisao Feldman u svom članku. Pretpostavljam da je mislio na pobunu koja se dogodila u, današnjoj Severnoj Makedoniji, a s kojom Srbija nije bila ni na koji način povezana“ naveo je Nikolić.

O turizmu: “Izraelski turisti više nego dobrodošli u Srbiji”

Konzul je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je Feldman predstavio Beograd izraelskoj javnosti.

Osvrćući se na izraelski turizam u Srbiji, koji doživljava značajan iskorak od kako je Er Srbija 6. aprila obnovila direktne letove za tel-avivski Ben-Gurion, Nikolić je preneo čitaocima da su u pripremi dodatna FAM upoznavanja izraelskih tur-operatera i putničkih agencija sa endemskim draguljima turističke ponude, lociranim u jugozapadnom delu zemlje, poput Tare, Zlatibora i Uvca, kao i kulinarska prezentacija u Tel-Avivu. Posebno je pozvao izraelske investitore da ulažu u turističke potencijale Srbije, te naglasio da su izraelski, te jevrejski turisti generalno, više nego poslovično dobrodošli u Beogradu i Srbiji u celini.

Na kraju, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su proteklih godina uprkos izuzetno složenoj pandemijskoj situaciji i priznavanju Kosova od strane Izraela, u februaru 2021, zabeleženi rast izraelskih investicija, povećanje robne razmene te umrežavanja eko-sistema dve zemlje.

Comments

Pročitaj još