• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije: Neka oni koji su ostali budu seme za buduće hrišćane

Foto: Tanjug

Malo je Srba ostalo u nekadašnjem carskom gradu Prizrenu, ali oni će biti seme za buduće hrišćane, izjavio je danas episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, u prigodnoj besedi povodom proslave Svetih Ćirila i Metodija, slave Prizrenske Bogoslovije.

Prizrenska Bogoslovija obeležava slavu, Svete Ćirila i Metodija, čije ime i nosi. Slavlje je započelo u Sabornom hramu Svetog Đorđa, svečanom arhijerejskom liturgijom, koju je služio vladika Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske. 

“Radujemo se Gospodu ovde u gradu gde nažalost nema naših pravoslavnih Srba. Nekolicina ih je samo ostala, kao svedoci onih koji su živeli ovde pre nas, ali neka oni budu seme za buduće hrišćane“, besedio je vladika Teodosije, zahvalivši se svima koji su došli danas u Prizren.

On je dodao da nema veće sreće, nego kada se narod okuplja oko svoje crkve. 

“Da nam Gospod da kreposti i snage, a rekao bih i smelosti i hrabrosti, da istrajemo na našem putu. Nema nas toliko, nema nas dovoljno ovde da bismo mogli sami da ponesemo breme i krst koji nam je dat u vremenu u kome živimo, ali je mnogo onih koji sa nama osećaju isto u srcu svome, voleći i Kosovo i Metohiju i naše svetinje i to nas krepi, a ujedno i obavezuje da istrajemo i da budemo Bogu ugodni ovde, kako bi nas Gospod ovenčao slavom i budućim životom u carstvu nebeskom”, besedio je episkop raško-prizrenski. 

Proslavi u Prizrenu prisustvuju vernici iz različitih krajeva Srbije, a najviše ih je danas iz severne srpske pokrajine, iz Vojvodine. 

Srđan Gaćeša student iz Novog Sada, prvi put je na Kosovu i Metohiji.

“Osećam veliku povezanost sa ovim mestom i od kada sam došao ovde, emocionalno sam ispunjen, i svaka pesma, svaki pogled i svaka pružena ruka tera mi suze na oči”, kaže Gaćeša, dok njegova koleginica iz Sombora, Tanja Horvat poziva da ljudi u što većem broju dolaze u našu južnu pokrajinu.

Proslavi slave Prizrenske Bogoslovije, osim vernika sa Kosova i Metohije, iz centralnog dela Srbije, Crne Gore, Republike Serpske, prisustvovali su i predstavnici velikog broja eparhija iz zemlje i regiona, drugih bogoslovija, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i lokalnih političkih predstavnika. 

Prizrenska bogoslovija, kao i mnogi pravoslavni hramovi, bila je zapaljena i devastirana za vreme martovskog pogroma 2004. godine, ali je obnovljena 2011. i danas se u njoj odvija redovna nastava. 

Comments

Pročitaj još