KUD Zvečan bogatiji za novu narodnu nošnju

Foto: TV Most

Kulturno umetničko društvo “Zvečan” koje postoji 60 godina i ima više od 200 članova, od Kancelarije za KiM  dobilo je novu dečju narodnu nošnju. Inače baš su mališani, ali i njihov koreograf na Republičkoj smotri folklora u Trsteniku osvojili nagrade i priznanja.

Čuvari kulture, običaja i tradicije sa ovih prostora KUD “Zvečan”, zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju bogatije je za novu narodnu nošnju.

“Dobili smo dopunu nove dečje nošnje i određenih elemenata nošnje za izvođenje pojedinih koreografija i ovo nije prvi put da Kancelarija za Kosovo i Metohiju finansijski pomaže za kupovinu nošnje za KUD “Zvečan”. Takođe, Kancelarija je i pokrovitelj svih događaja koje naše društvo organizuje zajedno sa opštinom Zvečan”, rekla je direktorka KUD-a Jelena Nikić.

Ona je posebnu zahvalnost uputila direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću i naglasila da če članovi KUD-a nastaviti vredno da rade i tako sačuvaju kulturu, običaje i tradiciju od zaborava.

Sa Republičke smotre folklora održane u Trsteniku članovi ovog društva osvojili su dva srebra, a njihov koreograf priznanje za vidljivo uspešan pedagoški rad sa decom.

“Ja treniram folklor pet godina i u Trsteniku smo se proveli lepo, osvojili smo drugo mesto i zadovoljni smo našim uspehom”, kaže mladi član ovog KUD-a.

“Igrali smo igre iz Halova, bilo nam je veoma lepo, zadovoljni smo nagradom”, kaže članica KUD “Zvečan”.

“Učestvovale su dve grupe, jedna starija dečja i jedna mlađa dečja. Ono što moram da naglasim je da ova mlađa grupa, koja je premijerno igrala, dobila srebro. Samo učešće za mene kao koreografa je veliki uspeh, a i predstavili su naš grad i opštinu Zvečan u najlepšem svetlu”, rekao je za TV Most koreograf Marko Radivojević.

Za 60 godina rada i postojanja kroz KUD “Zvečan” prošlo je na hiljade članova, trenutno ovaj ansambl broji nešto više od 200 članova.

Comments

Pročitaj još